Валери Симеонов отрече да дава хазарта на Пеевски: Никой на мен не може да ми каже какво ще правя

6158
Валери Симеонов отрече да дава хазарта на Пеевски: Никой на мен не може да ми каже какво ще правя
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

По горещата тема за бъдещето на хазартния бизнес, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви в предаването "Лице в лице" на bTV, че "никой не може да ми влияе, камо ли да ме използва за нещо". "Никой на мен не може да ми каже какво ще правя и какво няма да правя", добави той, докато обясняваше, че сам си е внесъл законопроекта и изчакал година и половина от предишната си инициатива за промяна на Закона за хазарта. "Прецених, че няма вече избори, няма други някакви пречки и внесох законопроекта", подчерта Симеонов. И отрече, че действа в полза на друг интерес - на Делян Пеевски, на Кирил Домусчиев или друг.

Валери Симеонов обвини и "Национална лотария", че талончетата ѝ били печатани в Индия, а не в САЩ, както казвали от компанията и че не били издавани касови бонове за продажба на лотарийни билети. Симеонов така и не отговори на въпрос на адвокат на "Евробет" защо законопроектът му няма финансова обосновка и колко пари всъщност ще влязат в държавния бюджет, а отвърна с въпрос дали юристът бил конституционен съдия.

Частните лотарии отвърнаха на властта

Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов...

Симеонов каза и, че сега поправя законова несправедливост, направена от Йордан Цонев през 2014 година, която позволила пари да отиват към "собственика на Lafka" и съответно към ДПС. Лидерът на НФСБ посочи, че сега иска със своята поправка да печели политически дивидент и че цялата 2014 година Васил Божков не платил и една стотинка заради поправката на Цонев. В отговор Йордан Цонев каза, че не е вярно, че защитил лотариите и била изтървана думата "лотария" в закона нарочно - защото в пленарна зала, по времето на Орешарски, било променено предложението му да пише изрично за лотариите, тъй като тогава, по думите му, отношенията при управляващите били по-обтегнати, а след това Менда Стоянова внесла законопроект за двойно данъчно облагане на хазарта.

"Леко съм прикрил, за да не скачате телевизиите", добави Симеонов по отношение на рекламата на лотарии в законопроекта си и обяви, че очаква подкрепа от медиите, защото можели да спечелят нещо!

Бившият вицепремиер определи лотарийните игри за "епидемия" и, че здравето на цялата нация е застрашено. Той подчерта, че има хора, които никога няма да влязат в казино, но виждат лотарийни билети навсякъде и биват изкушени - затова сега Симеонов предлага лотарийни билети да има само в лицензирани обекти, а не да се дават навсякъде.

Депутатът от НФСБ обяви и, че Държавната комисия по хазарта била корумпирана - пет души (ръководството), а сега било по-добре това, което предлагал Владислав Горанов - един отговорен директор. Не стана ясно как като от пет души става един човек корупцията намалява. А Симеонов така и не отговори каква е вината на лотарията за решението на ДКХ. Нека ги поразпитат, нека им видят имотите, какво са плащали - законът казва, че и който корумпира е виновен, беше тезата на Симеонов.

Какви да са данъците?

Борисов за хазарта: Ако докладът на инспекцията е верен, ще имат проблем много хора

Ако докладът, който прави Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. ...

"Лотарийните игри и Българският спортен тотализатор трябва да плащат 15% върху залозите". Това заяви директорът на дирекция "Данъчна политика" във финансовото министерство Людмила Петкова. "Въпросът кой как е третирал законодателството и кой как си е плащал данъците е вече друг въпрос", добави тя. "В закона е записано ясно, че те трябва да се облагат с 15% върху направените залози", подчерта Петкова. 

"Не е проблемът в закона. Законът е ясен. Проблемът е в прилагането на закона", заключи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Пред журналисти Людмила Петкова поясни, че се предлага отделен устройствен закон да уреди дейността на Национална агенция по хазарта. В него ще бъдат уредени всички устройствени въпроси - например комисията на хазарта да е под пряк контрол на финансовия министър, като органът да се управлява от един отговорен директор, а в Закона за хазарта ще остане само материалната част – облагането на хазарта, лицензирането и административно-наказателните санкции. Затова са разделени на два закона – устройствен и материален.

Помолена да поясни как е изчислено таксата да бъде 25%, тя каза, че бил ползван опита на други държави-членки на ЕС в облагането на хазартната дейност. "Досега ние ги облагаме на оборот, но по принцип е по-коректно да бъдат облагани на разликата между залозите и изплатените печалби и всъщност 25% върху разликата, т.е. върху печалбата, която остава за хазартните оператори, осигурява същият обем приходи, какъвто е при сега действащата ставка, но върху оборота", поясни Петкова.

Тя увери, че почти всички държави-членки на ЕС имали същата система на облагане на хазарта както сме ние – такса, корпоративен данък и поясни: "Защото например онлайн хазарта не може да се облага с корпоративен данък, тъй като ако сървърът, с който се осъществява хазартната дейност не е в България, нямаме право като страна да го облагаме, тъй като не формира място на стопанска дейност". Затова, по думите ѝ, още в 2013 – 2014 г. е сменен режима на облагане – да бъде лицензионна такса плюс корпоративен данък, които да компенсират приходите и всички да бъдат облагани по един и същ начин.

За съдбата на хазарта: Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Знаете кой е тиквеникът

Има една точка, писана от Маркс и Енгелс и тя е за ограничаване на държавните предприятия. Едни съдружници се оплакват, че Божков искал...

"Всъщност е изчислено, че 25% върху разликата между залозите и изплатените печалби се равнява на сумата, която е 15% върху направените залози", посочи Петкова. По думите ѝ, "този режим на облагане е възприет от всички държави членки, тъй като той е по-справедлив – отчита и печалбите, отчита и загубите и поставя равнопоставеност".

Помолена да коментира трябваше ли да минат 5 години, за да осъзнаем, че хазартният бизнес минава през две вратички по негов избор, тя каза, че са били направени анализи и че въпросът е на законодателно решение дали да бъдат приети. "Като МФ, това, което ние трябва да направим е да направим анализ, да защитим бюджета и да осигурим равно третиране за всички икономически оператори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика