Засилват контрола над частните училища

13591
Засилват контрола над частните училища

Контролът над частните училища ще бъде затегнат, каза навият министър на образованието лекар. Проф. Анелия Клисарова, предаде Станадрат нюз.

Относно казуса, тя каза: "Въпросът е много деликатен, защото всеки от нас, независимо от дохода си, плаща данъци. От тях се финансират държавните училища. Ако говорим за равнопоставеност, би следвало детето на родители, които са си платили данъците, да получава субсидия от държавата и в частно училище. От друга страна, много е важно да направим реална оценка на частните училища. Защото след отпускането на държавна субсидия техният брой може да се увеличи. И тогава ще се получи другата крайност - купуване на дипломи и отлични оценки".

Омбудсманът с препоръки към образованието

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев уведоми министъра на образованието и науката Анелия Клисарова за два проблема, кои...

"Няма да е честно спрямо децата в държавните училища, които се стараят и завършват, да речем, с пет, при същите усилия и знания в частното училище да се завършва с 6 само защото майката и бащата дават пари. Мисля, че трябва да се затегне режимът за нови частни училища, трябва и да се направи проверка на съществуващите. Нужно е да засилим контрола както над държавните, така и над частните училища. Много е важно да оценяваме децата на входа и на изхода. С това могат да се обвържат не само делегираният бюджет за дадено училище, а и заплатите на учителите", допълни Клисарова.

"Най-сериозното нещо в началото е да обърнем внимание на средното образование. Там нещата са изключително важни, трябва да се случат и както винаги нямаме време. Минаха външните оценявания в 4-ти, 7-и клас и матурите. Една от основните задачи е да приключим с тези задължителни неща, за да завърши успешно и спокойно учебната година. Много важна е и подготовката на следващата учебна година". Така новият образователен министър формулира своите приоритети.

Клисарова заяви, че ще се преосмислите философията на делегираните бюджети. "Евентуално ще се въведе такъв коефициент, че бюджетът да не зависи само от броя ученици. Не може само те да водят средствата след себе си. Нека мотивираме по определен начин училищата с по-висок рейтинг. За училищата в специални райони, където много трудно се работи, пък е редно да има друг коефициент. Защото от субсидията на базата на брой ученици печелят само големите и елитни училища. Трябва наистина да дадем уважение и на онези хора, които работят в по-трудна среда", заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование