Здравният министър подкрепя забраната за пушене

8943
Здравният министър подкрепя забраната за пушене

Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене трябва да остане, заяви здравният министър Таня Андреева пред Дарик. Тя посочи, че не е била разбрана правилно преди време и отново подчерта, че не подкрепя промените в разпоредбите.

„Този закон беше трудно приет и когато сме постигнали нещо положително - а то е, че в момента има единодушие между пушачи и непушачи - на всеки му е приятно да влезе в заведение, в което не се пуши, не би трябвало да правим крачка назад", обясни здравният министър.

Пациентски организации: ДДС върху лекарствата да отпадне

Пациентските организации поискаха да отпадне ДДС върху лекарствата у нас. Според тях така от бюджета на Здравната каса ще бъдат спестен...

Тя добави, че дори смята да предложи по-високи глоби за заведенията, които нарушават забраната. „Ще предложа глобите за нарушения да бъдат по-високи. Доста глоби са събрани до момента, проблемът е, че някои заведения могат да си позволят неколкократно да платят високи глоби. Там трябва да се мисли за по-сериозни санкции - като затваряне на заведения при двукратно или трикратно нарушение на забраната", каза още Андреева.

Бихме искали увеличаване на здравната вноска поне с още един процент - до 9%, за да отидат допълнителните средства за дентална медицина за децата и така пакетите за деца ще станат безплатни, коментира още здравният министър.

Тя добави, че за момента такава стъпка не е на дневен ред, тъй като хората нямат пари.

По повод лекарствата за онкоболни, Андревва посочи, че остават в Здравната каса и няма да бъдат прехвърляни за финансиране към Министерството на здравеопазването. Причината за това е, че начинът, по който сега се договарят и провеждат търговете за тези медикаменти, осигурява по-лесен достъп до лечение, но на по-високи цени.

Здравният министър се надява на до 5 млн. лева от актуализация на бюджета

На между 4 и 5 млн. лева допълнително се надява здравният министър Таня Андреева при евентуална актуализация на бюджета. Андреева счит...

Според министъра за пациентите с онкологични заболявания е по-важно времето, за което те ще получат терапия, отколкото каква ще бъде нейната цена.

Министърът обаче бе категоричен, че ведомството ще си върне интензивните грижи, инвитро процедурите и ваксините, което ще облекчи ресурса на касата с близо 100 милиона лева. Част от тези средства биха могли да се вложат в пакета за дентална помощ за децата, тъй като желанието на министъра е от следващата година малчуганите да ходят на зъболекар напълно безплатно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com