Бургас отново ще бъде домакин на Международния форум за дигитализация на културно наследство

497
Бургас отново ще бъде домакин на Международния форум за дигитализация на културно наследство
Снимка: Actualno.com/Гергана Цонева

От 24 до 26 септември 2020 г. Бургас ще е домакин на международния форум DiPP2020 за дигитализация на културно и научно наследство, под патронажа на ЮНЕСКО.Проявата се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките с подкрепата на Община Бургас и Фонд "Научни изследвания".

Престижното научно събитие ще бъде открито на 24 септември 2020 г. от 13:00 часа в Културен център "Морско казино", гр. Бургас.

Европейската инвестиционна банка търси световен лидер-консултант за специализираната детска болница в Бургас

Европейската инвестиционна банка обяви конкурса за избор на фирма-консултант за проектиране на специализираната детска болница в Бургас...

Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" традиционно среща работещи в страната и в чужбина научни центрове за представяне на последните постижения в областта на ИКТ за културно и научно наследство както и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания. В предишните 9 издания на DiPP участваха повече от 400 учени от повече от 25 държави (България, Германия, Гърция, Израел, Италия, Китай, Латвия, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Унгария, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария и др.), които представиха научни и проектни доклади, публикувани в сборник на конференцията (с отворен достъп на: http://dipp.math.bas.bg).

Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск. На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.

Представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание-сборник на английски език, което се отпечатва преди началото на конференцията.

Съорганизатори на събитието са: Регионален академичен център на БАН - Бургас, Община Бургас, Регионален исторически музей - Бургас, Бургаски свободен университет и Index Ltd.

 

Водещи учени от цял свят пристигат в Бургас за Първия международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас ще бъде първият град, който ще приеме мащабен Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина - BioInfoMed' 2020. На 8-10...

Съпътстващи събития:

Семинар и национален информационен ден "Отворен достъп до научни публикации и данни", организиран от Институт по математика и информатика, Българска академия на науките.

Семинар "Виртуални музеи и техни образователни приложения", организиран от Институт по математика и информатика - БАН) в рамките на Национална научна програма "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие" (одобрена с Решение на МС №577/17.08.2018).

Повече информация за конференцията може да се види на страницата на DiPP2020.

Програмата на DiPP2020 е вече достъпна на: http://dipp2020.math.bas.bg/programme

За първи път в историята си Бургас има клуб по синхронно плуване

Бургас е известен у нас, а и далеч зад границите на България със силните си школи по акробатика, художествена гимнастика, спортни танци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com