Бургаските производители на мед няма да се включат в националния протест

4873
Бургаските производители на мед няма да се включат в националния протест
Снимка: Getty Images/Guliver

Бургаските производители на мед няма да се включат в националния протест, който ще се проведе на 10 юни в София. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Ботьо Ботев, председател на Областния пчеларски съюз в Бургас.

По думите на Ботев, в бранша има прекалено много организации и това не води до нищо положително за развитието на сектора. Според него, проблемите на пчеларите няма да се решат с излизането на улицата.” Създадоха се в бранша над 12 организации.

Пчеларите от видинския регион ще участват в националния протест на 10 юни

Пчеларите от видинския регион ще участват в националния протест на 10 юни срещу искането кошерите да се изнесат извън населените места,...

Има една национална организация, която е най-старата. Нашата е още от началото в Българския национален браншови пчеларски съюз. Ние сме юридическа организация, но членуваме като цяло в националната браншова организация. С най-топли отношения, но тази грандомания, която е овладяла някои колеги, доведоха до това разделение на много организации. В събота евродепутатът Мария Габриел, която е застъпник на пчеларството, ще бъде гост в Областна администрация-Бургас за разискване на проблемите на пчеларството.

Това е начин за разискване,а на улицата –не. Аз съм против уличните изяви”, заяви Ботев. Той изрази задоволство от оттеглянето на законопроекта за изнасянето на пчелните семейства извън регулацията на населените места. По думите му, пчелите измират, но не се очаква медна криза. „Не може да се каже, че се очаква медна криза. Умрелите пчели не можем да ги върнем, но поне да не се повтаря. Дано да има хора, които да чуят и да се вземат мерки да се спре тази разруха и да вървим напред. Пари има. Област Бургас има над 54 хил. регистрирани пчелни семейства, а те са много повече.

Зад тази бройка стоят хиляди хора, които си изкарат прехраната и те заслужават уважение и зачитане на труда им. Около 2700 семейства се водят по статистика, че отглеждат пчелни семейства и се издържат от това. Вниманието към сектора трябва да бъде много сериозно. Навремето изнасяхме хиляди тонове мед, а сега нямаме за нас”, каза още Ботев. Той допълни, че в края на септември- началото на октомври на пл. „Тройката” в Бургас ще има изложение на мед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас