Държавата търси варианти за нови бежански лагери като този в Харманли

1796

Заради увеличаващия се приток от мигранти, минимум три бивши военни поделения в Бургаско, Ямболско и Хасково се подготвят за бежански лагери.

Тези дни районите са били посетени от експерти, които преценяват годността на постойките, необходимите ремонти за да станат обитаеми, както и доколко може да бъде осигурена сигурността в тях. Местата, които се оглеждат за бежански центрове се пазят в строга тайна, тъй като има притеснения, че местното население ще се вдигне на протести, информира вестник "Стандарт".

Хванаха 60 бежанци в столицата

60 бежанци са задържани в междублоково пространство в района на бул. „Президент Линкълн” в София. Това съобщиха от СДВР за ...

Единият от вариантите е поделението на бившия сапьорен батальон в елховското село Бояново. 300-те декара обаче от години не се стопанисват и са в руини. Поделението е изоставено през 2003 г., а още през 2013 г. имаше планове за превръщането му в миграционен център. Местните твърдят, че ремонт не е възможен или ако бъде извършен такъв ще излезе изключително скъпо. В центъра на селото обаче са бившите военни блокове, към които също има планове за ремонт и превръщането им в общежития за бежанци.

Друг възможен вариант е теренът на бившите казарми в Радомир. Там обаче вече имаше проблем с местните жители, които през есента на миналата година се вдигнаха на протест и отказаха управляващите от плановете им.

Сред спряганите варианти е и някогашното поделение 22360 в Кресна, ликвидирано през 2000 г. Местните жители също ще се противопоставят на подобно решение и вече организираха протести през пролетта на тази година. Експерти са огледали и базите в Момчилград и Ардино.

Според хора от МО и МВР сред плановете за откриване на още три бежански центъра е и терен в Северна България, който да поема мигрантите заловени отвъд Стара планина. За такъв център се говори, че е подходящо бившето ж.п. поделение в местността Сръбчето край Русе.

Клуб "Мед" - новият инструмент за влияние в Европейския съюз

Ще има ли нова група държави, подобно на Вишеградската четворка, която да опитва да оказва натиск за прокарване на свои интереси? Този ...

Иначе в Харманли, където негодуват срещу лагера още при създаването му преди 3 години, недоволството нараства. Хората са против бежанският център да бъде разширяван. Бежанците бързо се увеличават, а държавата, според местните, се готви да увеличи капацитета му. Той сега е за 2 700 души и скоро ще се изпълни. Вътрешният министър Румяна Бъчварова в Хасково заяви, че се готвят палатки и фургони за всички центрове в страната. Преди дни стана ясно, че половината от центъра в Харманли ще бъде обособен в лагер от затворен тип. Около месец е срокът, в който това трябва да се случи. Мигрантите, настанени в затворената зона, няма да могат да я напускат без разрешение. Служители на МВР ще обезпечават охраната на неговите обитатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас