И Борисов уверява, че течът от "Мопанг" бил "категорично спрян" (ВИДЕО)

6045
И Борисов уверява, че течът от "Мопанг" бил "категорично спрян" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В момента категорично е спрян течът от потъналия преди близо век кораб "Мопанг". Работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват, сега няма да бъде рискуван животът на водолази предвид спирането на теча. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който отиде в Созопол да види старта на операцията по обезопасяване на потъналия кораб.

Напълно е спрян течът на мазут, два месеца ще са нужни за изпомпването му

Напълно спрян е течът на мазут, ще са необходими около два месеца за цялостното му изпомпване от потъналия кораб. Това съобщи за "Фокус...

Припомняме, че от кораба започна да изтича гориво и по редица плажове край Созопол се появи мазут, като никой не може да каже със сигурност колко точно гориво има на борда на отдавна потъналия плавателен съд, който бива пратен на дъното на Черно море от мина. В момента "Мопанг" лежи на десния си борд на дълбочина между 24 и 32 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите.

Днес, 23 август, времето в Созопол е доста ветровито и точно това не позволява старт на операцията по отвеждане на горивото от "Мопанг". За операцията правителството отдели 2,4 млн. лева, като тези пари трябва да стигнат за работа в период от 50-55 дни. Парите трябва да стигнат да се изпомпат 650 тона гориво - това е максималният капацитет на резервоарите на "Мопанг".

Думите на Борисов и на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за категорично спрян теч са контрапункт на мнението на любителя-водолаз Мартин Заимов, изказано преди два дни пред bTV. Именно чрез Заимов стана публично ясно преди време, че има проблем с "Мопанг" и че нещата отиват към екологична катастрофа. Според него, през последните почивни дни по-бурното време в морето е довело до нови проблеми, а много хора се оплакват от мазутни петна.

"Морска администрация" призна, че лошото време е повредило някои от огражденията, които е трябвало да спрат разлива. А Атанас Заимов от сдружение "Да запазим Корал" разказа, че любители-водолази са работили са спрели 80% от изтичането, но на някои места не могат да отидат и следва да се намеси държавата, която има и разписан план как да се действа при такива големи разливи, но нищо не се правело много време. Той добави и, че само за подготовка на операцията по изпомпване на горивото ще минат 5 дни, отделно не е ясно кога и как ще може да се работи, защото операцията е изключително зависима от времето.

Разливите на мазут край Созопол не са опасни за хората и природата, успокояват институциите

Няма опасност за туристите и риск от екокатастрофа заради разливите на мазут край Созопол, стана ясно на брифинг в Бургас, на който при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас