Има проверка заради риалитито на Нова телевизия "Игри на волята"

13296
Има проверка заради риалитито на Нова телевизия "Игри на волята"
Снимка: Зелена Странджа

Още една екоорганизация реагира на изсечените дървета в защитената местност "Силистар".

По случая, Actualno.com потърси инж. Станимир Божанов, който е директор на Регионална дирекция на горите (РДГ) Бургас. Оказа се, че в този момент той и екип от специалисти пътува към мястото, където се снима предаването на Нова телевизия "Игри на волята", за да установи има ли нарушения. Резултатите от проверката ще станат ясни съвсем скоро.

Междувременно, членове на сдружението „Зелена Странджа" са се натъкнали на новия път към плаж "Листи" и повалените заради прокарването му дървета. Това е станало по време на поход по маршрута Синеморец – Силистар. Хората от организацията познават ивицата, защото нееднократно са я почиствали и се е налагало да носят на ръце чувалите с боклук по стария път.

От организацията са реагирали веднага. Изпратено е писмо до отговорните институции. То е адресирано до Областна администрация Бургас, Дирекциите по горите в Бургас и Царево, РИОСВ Бургас, Община Царево и ДПП "Странджа“. В него се казва следното:

"По време на организиран от СНЦ "Зелена Странджа" поход по традиционен маршрут от село Синеморец до залив "Силистар" установихме, че в непосредствена близост до плаж "Листи", на метри от периферията на гората, е изграден нов път с тежка верижна техника, като за целта са премахнати цели дървета и земна маса. Повалените дървета все още могат да бъдат открити на мястото. Точните координати са СШ 420 2‘ 1,97“; ИД 280 00‘ 12,07“, мястото е разположено в защитена местност "Силистар" и е в границите на природен парк "Странджа". Новият път се явява продължение на стар горски път, който в случая е удължен до самата граница на гората зад плаж "Листи". Преди това на същото място имаше само тясна пътека, която минаваше между дърветата и водеше към плажа. В момента, от края на удължението на пътя до плажа също продължава пътека".

В писмото природозащитниците обясняват още, че дърветата в тази част на гората са изключително ценни, защото представляват буфер за вътрешността на гората и придават уникалност на бреговете на Странджа планина. Те добавят: "За изграждането на новия път е отворена просека в гората, която нарушава целостта на нейния склоп и създава предпоставки за увреждане на още дървета при следващи силни ветрове. Моля за спешна проверка по случая, установяване на извършителите, размера на щетите, мотивите и законността на деянието!"

Actualno.com разговаря с вносителя на писмото Владимир Димитров, който е председател на СНЦ "Зелена Странджа":

"Минавахме през плажа и видяхме тези екипи от предаването. До самия край на гората е прокаран новият път. Булдозерът е събарял дърветата, просто са разбутвали и подравнявали терена. Не знам защо отричат, то се вижда и старата пътека на места си стои, минава между дърветата, а пътят е съвсем нов, пресен, разорано е всичко, на места по половин, един метър има откос в терена, избутвана е пръст и дървета са избутани настрани. Аз обаче, не мога да кажа кой е решил да го направи. Далеч съм от мисълта, че хората от предаването са си позволили да разчистват там гората само заради снимките. По-скоро, който е бил с булдозера, някой му е наредил да удължи пътя до самия плаж. Но най-вероятно, това решение е взето на момента, прибързано, без много да мислят. Без да си дават сметка какви ще са пораженията".

А как реагираха Нова телевизия и Министерството на туризма - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com