X
 
 

По екоказуса в Странджа с Нова телевизия: Кметът на Царево не иска да коментира "жълти новини"

7428 2
photo of По екоказуса в Странджа с Нова телевизия: Кметът на Царево не иска да коментира "жълти новини"
Снимка: Община Царево
Съдействала ли е Община Царево за прокарването на незаконен път към защитения плаж "Листи" в Природен парк "Странджа"? Има ли нейна намеса и съдействие при заснемането на телевизионното риалити "Игри на волята", което ще тръгне тази есен Нова телевизия - чрез официална процедура или по друг начин? Предоставила ли е охрана общината на хората от продукцията? На тези и още въпроси Actualno.com потърси отговори от кмета на общината Георги Лапчев.

"Плажовете са в прерогативите на Министерството на туризма и не е коректно да питате мен и аз да се изказвам от името на друго ведомство. Не мога да коментирам такива неща, защото това не е коректно. Ако някой пита, нека да има доблестта и смелостта да си напише името и да го направи официално. Ако някой има някакви доказателства, да ги сложи на масата, за да може да си носи после отговорността. Има си административен ред, по който да се пита принципалът - Министерството на туризма. Когато плажовете станат общински, тогава аз ще коментирам. Сега просто не виждам смисъл да давам коментар за неща, които не са ми в правомощията. Официалният ми отговор е - отказвам да коментирам жълти новини", заяви Лапчев.

За случващото се на плаж "Листи" първа сигнализира жена на име Гери Николова. Тя публикува четири видеа в социалната мрежа Facebook, като с тях онагледи ситуацията и твърдението си, че заради "Игри на волята" продуцентите са направили нов път в парк "Странджа" с помощта на булдозер и по този начин буквално са изкоренили куп дървета. В специално видео тя показа и разговор с охрана, която не пуска свободно движение по новия път с твърдение, че става въпрос за "частен имот"?! Първите две видеа послужиха като основание за природозащитната организация "За да остане природа в България" да обяви, че ще подаде сигнал за нарушения на еконорми по случая.

Досега Лапчев коментира и пред БНР, че всеки може да каже и пусне каквото си иска в социалните мрежи и че най-вероятно става въпрос за път, който е правен от горските и може да е леко разширен.

Actualno.com отправи въпроси и към Министерството на туризма, и към Nova Broadcasting Group относно случая. Отговорът на Nova беше доста лаконичен и всъщност изяснява, че продуцент на предаването е Нико Тупарев, чрез фирмата си "Олд Скул". Министерството на туризма все още не е отговорило на въпросите ни, които бяха изпратени в петък вечерта (19 юли) и са следните:

1. Отдаден ли е под наем плаж "Листи" за заснемане на телевизионно шоу от Министерството на туризма?

2. Ако плажът е отдаден под наем, какви са основанията - по кой закон, по коя наредба?

3. Предвидени ли са дейности като прокарване на път в парк "Странджа" с булдозери?

4. Ще има ли проверка дали е увредена защитена територия?

5. Има ли проблем и с Натура 2000 заради телевизионната продукция?

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Кметът на Царево е доказан гешефтар ! Ами спомнете си дори само Оазис ? На където и да се обърнеш само далавери ! Законът ГЕРБ : "Кради, за да имаш, върти далавери, за да управляваш" !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Как гледа, като дебил простат кратуна, то е ясно, че той е виновен! ОСТАВКА!!!