Има тенденция към увеличаване на сигналите за нарушаването на правата на децата

3256
Има тенденция към увеличаване на сигналите за нарушаването на правата на децата
Снимка: Thinkstock

Има тенденция към увеличаване на сигналите за нарушаването на правата на децата. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Радостина Димова от бургаския отдел на държавната агенция „Закрила на детето” във връзка с днешното отбелязване на 26 години от подписването на Конвенцията за правата на децата от ООН. „Разнообразни са сигналите. Има такива за насилие, родителски конфликти, различни са. За съжаление тенденцията за увеличаване на сигналите за насилие е тревожна. Причините са комплекси. Обществото ни боледува, ескалира агресията. Така ескалира агресията от децата и над децата”, каза Димова.

Тя обясни, че за да се решат тези проблеми работят много институции. Пострадалите се насочват към използването на социални услуги, работа с психолози, социални работници. Специалистът обяснява, че се прави проучване на сигнала, за да се видят причините и па какъв начин могат да се помогне. Търсят се специалисти, за да се реши проблема. Тя обяснява, че всеки, който е свидетел на подобно насилие на дете в риск е длъжен да подаде сигнал до органите за закрила на детето – Дирекция социално подпомагане, Държавната агенция за „Закрила на детето” и Министерството на вътрешните работи.

Най-справедливите деца живеят в САЩ, Канада и Уганда

Нежеланието да получиш по-малко от другите се формира в ранна детска възраст и във всички култури на Земята, докато осъзнаването на нес...

Самите деца или родителите могат да подават сигнал и на горещата телефонна линия за деца 116 111, който се поддържа от Държавната агенция за „Закрила на детето”. Там също са много обажданията от деца, които съобщават за нарушаване на правата им, а специалисти ги насочват към институциите.

„С днешния флашмоб „дървото за правата на децата” искаме да популяризираме правата да децата и да покажем на всички, че децата имат права и те трябва да се спазват. Те имат и задължения и това не трябва да бъде забравяно”, каза още Димова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас