Какво трябва да знаят възрастните хора, които получиха право да пътуват безплатно в Бургас?

12099
Какво трябва да знаят възрастните хора, които получиха право да пътуват безплатно в Бургас?
Снимка: Facebook

Бургаският общински съвет гласува дълго чакано от хората на третата възраст улеснение. Одобрено беше предложението на местната администрация за въвеждане на безплатен градски транспорт. Той е само за хората над 75 години и им дава право да ползват градския транспорт безплатно през почивните и празничните дни. Много от възрастните хора обаче, все още не знаят какво трябва да направят за да се възползват от услугата.

Actualno.com потърси за пояснение управителя на "Бургасбус" Петко Драгнев: "Както знаете, всеки пенсионер в Бургас има право да си зареди електронната карта с 30 или 80 пътувания на определена цена. Който има зареден такъв месечен пакет има право да си вземе допълнителен пакет за почивните и празничните дни. Ако няма електронна карта за пътуване, не може да си издаде и безплатна. Двете карти вървят една с друга, единият пакет без другия не дава право на безплатен превоз. Ако някой не иска безплатна карта разбира се, не е задължително да го прави, но тогава, ако се наложи да пътува през почивните дни ще трябва да си плаща. А ако има зареден пакет и си издаде карта за събота и неделя ще има право на неограничен брой пътувания по всички линии на градската мрежа".

Нови лица стават част от управлението на Община Бургас

Нови заместник кметове поемат важни ресори в Община Бургас. Весна Балтина ще отговаря за "Стратегическо планиране, дигитални политики,...

Петко Драгнев добавя още, че изваждането на новите карти може да се прави във всички пунктове, където и сега правоимащият си е зареждал картата за пътуване. Документите, които възрастните хора трябва да носят са лична карта, за да се удостовери тяхната възраст, и електронната карта за пътуване.

Ако пакетът, който е зареден е за един месец и безплатната карта ще е за един месец. Ако следващият месец не се зареди платената карта, няма да бъде издадена и безплатната.

По повод зачестилите инциденти с хора при пътуване в автобусите, управителят на "Бургасбус" отправи следния апел: "Възрастните хора да бъдат малко по-внимателни в автобуса, да се държат, да внимават при слизане, за да няма нещастни случаи. Знаете, че има проблеми. При рязко спиране, тръгване, или при самото движение на автобуса се случват такива неща. Призовавам пътниците да бъдат по-внимателни и да не се разсейват, за да няма инциденти".

Около 3000 души ще могат да се възползват от решението на съветниците. Община Бургас ще отпусне парите за новата услуга от бюджета.

Сто класни стаи ще претърпят пълна промяна в Община Бургас за новата учебна година

Най-малките ученици от Община Бургас ще учат в обновени класни стаи. Това е възможно с помощта на проекта "Първокласно начало", благода...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Великденска багрилница на открито донесе цветно настроение в Бургас

За великденските празници в зоопарк Бургас ще има специална празнична програма за посетителите

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Остров Света Анастасия дава старт на летния сезон на 4 май

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас