Кметът на Малко Търново алармира за узаконено унищожение на гори

16783
Кметът на Малко Търново алармира за узаконено унищожение на гори
Снимка: БГНЕС

93 проверки на ден на горските в Бургаско или над 33 хил. проверки за една година – това показват официалните данни за работата на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Как тогава говорим още за незаконна сеч – тези цифри въобще не били зашеметяващи, защото дирекцията имала 23 инспектори, на ненормиран работен ден, посочи шефът на дирекцията Венелин Радков пред Нова телевизия. Цифрите показвали четири проверки на испектор на ден, но да се имало предвид, че това включвало проверки на ловци, на риболовци.

Има ли незаконна сеч в Странджа? Ако визираме Странджа като цяло, а не само природния парк, по проверки не били констатирани незаконни сечи, каза Радков, като преди това опита да се измъкне с изброяване на общините, влизащи в Странджа.

Отсичаме главата на държавата

10 млн. лева са щетите от валежите през последните два дни по пътната ни инфраструктура. Масово те са причинени от свлачища , съобщават...

Съгласен съм, че това е планова, безогледна и узаконена сеч, отвърна кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Всеки може да дойде и да види, че планината е заприличала на склад за дърва. Износ на дъб има като дърва за огрев за Турция и Гърция, а в село Граматиково например се дават дърва за огрев отпреди две-три години. С един художник тръгнахме и снимахме как навсякъде има трупи, при това без да влизаме в гората, а само от пътя – ако това им харесва на господата от Бургаската дирекция по горите, на мен не ми харесва. Затова и ще се случват такива наводнения, каза Янчев. Кой път е правен, за да издържа 60 тона ТИР? Давал съм три или четири сигнала за претоварване, добави кметът на Малко Търново. Ние не мерим камионите, Държавна автомобилна инспекция е отговорна, отвърна Радков.

През миналата година има 850 наказателни постановления от нас, заяви шефът на Бургаската дирекция по горите. За държавните и горски територии разрешителните за сеч се издават от директорите на горските и ловните стопанства, за общинските структури ги дават лицензирани лесовъди към общината, обясни Радков.

Много лесно е да се провери колко ТИР-ове са влезли в пристанище Бургас, какво количество дървесина се изнася за Турция. Кой е отговорен - тези, които държат марката и триона, са отговорни. Нека кажат от държавното горско стопанство и най-вече от Сливен, защото бургаското стопанство е под неговата шапка. Всички, които работят по отделите на стопанствата, са цигани от Жеравна, Котел и не знам още откъде, възмути се Янчев. Сто пъти съм предлагал Дирекцията по горите да излезе и отиде към МОСВ, не се случва – все едно контролът го упражняваме сами на себе си, завърши кметът на Малко Търново.

Проверки в Странджа правят и горското стопанство в Кости и ловното стопанство в Граматиково. Одит на тях им се прави от международни организации и данните показват, че всичко е наред, заяви Радков.

Пребиха заместник-кмет на ямболско село, пробвал да спре незаконна сеч

34-годишният кметски наместник на село Робово Георги Георгиев е настанен в хирургичното отделение на Ямболската болница след нанесен по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас