Къде е истинският проблем зад протеста на хотелиери и ресторантьори?

3678
Къде е истинският проблем зад протеста на хотелиери и ресторантьори?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Въпреки отлагането на наредбата за касовите бележки за половин година, представилите на туристическия бизнес в Бургас не смятат, че е намерено решение на проблема. Някои от тях са на мнение, че важният въпрос не е в честата смяна на касови апарати, за което настоява държавата а в ДДС.

Диана Колчева e хотелиер. Тя подкрепя протестите на своите колеги, но има и по-различно становище по проблема. За Actualno.com тя каза:“Аз изказвам в случая собствената си позиция, а не като председател на Съюза на хотелиерите в Несебър. Подкрепям колегите по отношение на наредба Н-18, защото е нормално да се спре с този рекет върху микро и малкия бизнес. Но в цялата ситуация на заден план остана по-важния въпрос, който касае благосъстоянието на цялото българско общество и това е ставката от 5 % ДДС, за която говоря от лятото на миналата година. Това е много по-важно. Тук решаваме не частния случай с наредбата, а с ДДС ставката от 5 % решаваме глобалния случай на цялото българско общество. И ето защо в тази част малко се разграничавам от колегите. Отдавна ние, икономистите, казваме, че едно деференциране на ДДС в секторите като храни, напитки, туризъм, ресторантьорство, лекарствата, книгоиздаването, това при всички случаи ще генерира много повече приходи във фиска на страната, отколкото при така създалата се ситуация с тези 20 % ДДС“.

Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

Всеки има право да протестира и това е правилно. В случая, беше за Наредба Н-18, поне така се обяви. Тези протести започнаха, въпреки ч...

Според Колчева статистика на ЕС твърди, че хората в България са най-бедните в съюза. Тя смята, че чрез намаляването на ДДС ще може да се стимулира не само потреблението, но осветляването на бизнеса и плащането на данъци. А най-важното е, че българското население ще си отдъхне малко от тази данъчна тежест, която плаща ежедневно, твърди Колчева.

Георги Манев е председател на Средна европейска класа, но освен това той е хотелиер и бизнесмен. Actualno.com разговаря с него по повод протестите на малкия бизнес, зад които партията застава: “На последното заседание на общинския съвет в Бургас представителите на СЕК бяха с жълти жилетки в подкрепа на исканията срещу наредба Н-18. Ние винаги сме били съпричастни с малкия и среден бизнес, което е част от нашата платформа, но не искаме както правят други политически партии да яхваме протеста. Ние сме и граждани, които се занимават с бизнес. Аз имам малко хотелче, колегите ми от общинския съвет също развиват бизнес. В тази обща говорилня между политици и професионалисти не могат да се разберат точно какви са исканията. Ние като парламентарно представена партия ще присъстваме във всички комисии, които касаят предложенията. Не сме против това държавата да направи така, че бизнесът да излезе на светло, но пък сме за облекчаване на режима, така че всички колеги да излязат от сивия сектор и да им останат достатъчно доходи за повишаване на работните заплати. Ние сме като скачени съдове с държавата. Ако се намали ДДС-то ще се завъртят много повече средства, ще може бизнесът да отчете толкова приходи колкото сега реално с тези 20 може би не се отчитат“.

„Ние сме на страната на закона, ние сме на страната на държавата в намерението и да изсветли бизнеса, но сме против това държавата да надхвърля целите на фискалния контрол. Наредбата вече нито е за касовите апарати, нито за софтуера за тяхното управление, а е за начина, по който в България може да се прави бизнес. Нека държавата има пълен и постоянен контрол върху приходите, но не и върху лични данни, ноу-хау, фирмени и търговски тайни на всеки бизнес“, казва предприемачът и водач на групата на СЕК в Общинския съвет Константин Бачийски. Прогнозите са, че ако наредбата не бъде променена една част от бизнеса, ще се премести извън България и ще плаща данъци в чужди държави, а друга част от по-малките предприемачи вероятно ще затворят обектите си в България и ще търсят реализация в чужбина.

Хората на бизнеса смятат, в този си вид Н-18 генерира предпоставки за злоупотреби от страна на контролиращите органи, тъй като НАП вече не само ще контролира приходите от продажбите на бизнеса и отчетността, но ще има пълен достъп до търговски и фирмени тайни, включително до това, кои са доставчиците и на какви цени дадена фирма купува.

Многолюден протест пред парламента на ПП „Възраждане“ (ВИДЕО)

Протест, организиран от партия „Възраждане“ пред Народното събрание, стартира малко преди обяд. Официалната изтъкната причи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com