X
 
 

Подписка в Малко Търново срещу завод за преработка на отпадъци

884 0
photo of Подписка в Малко Търново срещу завод за преработка на отпадъци
Снимка: Actualno.com
Жителите на Малко Търново се обявиха срещу изграждането на завод за преработка на отпадъци. Според инвестиционното намерение на „Перун 2012“ АД, което е внесено в Министерството на околната среда и водите, на територията на града ще се изгражда инсталация.

Тя ще преработва градски отпадъци, утайки от пречиствателни съоръжения и други материали и ще произвежда електрическа енергия, чрез газификация на твърди градски отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения.

Градът обаче се намира в границите на ПП „Странджа“ и Натура 2000. По проблема Actualno.com разговаря с изпълняващият длъжността кмет Тонка Стоева.

“Процедурата по УВОЗ въобще не е проведена, все още. От тук нататък предстои да се прецени дали ще се извършва такава оценка за въздействие върху околната среда. Общината подкрепя подписката, тъй като тези намерения би трябвало първо да се обявят публично, да се подложат на обсъждане, хората да си кажат мнението. В границите на ПП „Странджа“ е забранено по категоричен начин да се внасят каквито и да е чужди отпадъци. Няма как да стане, до сега сме се съхранили, няма промишлени предприятия и сме положили усиля да се развива туризъм на наша територия. И изведнъж да се получи една такава инсталация, която за да функционира и да произвежда електричество, трябва да вкарват отпадъци от някъде другаде“.

За това предложение се говори от осем години. През 2011година е имало заявени такива намерения от последния инвеститор „Перун 2012“ АД, чийто документи са в Министерството на околната среда и водите. Процесът е много дълъг и изисква становище на различни институции.

В момента тече процедура, за да се прецени необходимостта от УВОЗ. От община Малко Търново ще изчакат да минат всички законни процедури, преди да предприемат мерки.

Хората които живеят в града обаче, от сега заявяват недоволството си от подобна инициатива. По този повод на различни места се събират подписи. Поминъкът им. който е свързан с посрещане на туристи от целия свят, настаняването им в къщи за гости, според тях е застрашен.

До края на месец октомври могат да се изпращат становища относно проекта, добави Тонка Стоева. На страницата на община Малко Търново се намира информацията за инвестиционното намерение.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители