Сърдити заради труден тест: Ученици набедиха бургаски учител в насилие

5295
Сърдити заради труден тест: Ученици набедиха бургаски учител в насилие
Снимка: АЕГ Бургас

Преди няколко дни учителят по география в английската езикова гимназия в гр. Бургас Митко Бакърджиев е набеден, че ударил дете. Училището излезе с ясня позиция в защита на възпитателя, а негови ученици организират подписка в негова подкрепа.

"В учениците се създава илюзия за безнаказаност, а учителите трябва да се чувстват защитени от различна форма на агресия", пишат в своя позиция ръководството на елитната Английска езикова гимназия "Гео Милев" в Бургас.

Как започва всичко

"Учител по география преби ученик. Удари му шамар пред куп негови съученици и го унизи публично. Този човек не заслужава да преподава, а трябва да отиде в затвора". Това гласи един от сигналите, които бургаската медия "Флагман" твърди, че е получила. Чрез платформата „Вашият сигнал до Флагман.бг" медията твърди, че получила поне 10 подобни съобщения как през миналата седмица, след края на часовете преподавател е нападнал безпричинно ученик от 10-ти клас. Пребил го безцеремонно и се прибрал в дома си. Още: Отново проява на агресия между ученици във Варна

От свои източници Actualno.com научи как започва всичко. Група ученици от 10-и клас в елитното училище са били гневни на учителя си, който според тях ги натоварил незаслужено с много труден тест, на който имали слаби оценки. По наша информацията тестовете са били съобразени с нивото на учениците и "могат дори да се направят от обща култура", както сподели бивш ученик на учителя.

Разгневените тийнейджъри се наговорили в тоалетната, че преподавателят "трябва да си научи урока, някой трябвало да го причака". Решават да сплашат преподавателя си след часовете, до което за щастие не се стига. Учителят, който бил наблизо, чул "заговора" се обадил шеговито "Кой ще ме причака мен?" и хванал врата на единия ученик, засмял се и си тръгнал. Младежът обаче решава да се оплаче, защото педагогът "носил пръстен и го заболяло".

Няколко дни по-късно майката на едно от децата подава сигнал, че синът ѝ е бит от преподавателя по география. Не е приложено медицинско, а само твърдения, че младежът е бил ударен.

Снимка: АЕГ „Гео Милев“

Позицията на гимназията

От Английската гимназия ясно заявяват своята позиция с обръщение към учители, ученици и родители.

„Ние, учителите от АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас, вярваме, че училището е пространство, в което се определя посоката на живота на всеки човек. А учителите са ключови фигури в определянето на тази посока в нейната морална перспектива. Те имат неимоверно трудната задача не само да обучават, но и да възпитават…Във връзка с неистините, които се разпространяват в социалните мрежи, желаем да изразим безусловната си подкрепа на г-н Митко Бакърджиев – дългогодишен учител по география и икономика, история и цивилизации. Считаме за недопустимо да се опетняват името и професионалният авторитет на нашия колега чрез отправяне на заплахи за саморазправа и тиражиране на неверни твърдения в публичното пространство.“

Чувството за безнаказаност у учениците

От гимназията допълват „За съжаление, според действащата към момента Наредба за приобщаващото образование у учениците се създава илюзия за безнаказаност, а учителите се чувстват незащитени от различни форми на агресия, какъвто е и случаят с преподавателя от нашата гимназия.“ Още: Изследване: Всяко шесто дете в България - тормозено физически в училище

Това не е единственият подобен случай в страната, в който ученици унижават учител. От синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” през 2019 г. дори предложиха да се приеме закон, с който да се инкриминира насилието срещу учители. От английската гимназия пишат още, че г-н Бакърджиев е доказал, че да бъдеш учител е не само професия, а и призвание.

Настоящи и бивши възпитаници на гимназията са подготвили подписка в защита на любимия си преподавател и обръщение към обществеността на града, а учителите са готови и на протест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com