Васил Едрев: Община Айтос е финансово стабилна, благодаря на съветниците за добрата съвместна работа

3054
Васил Едрев: Община Айтос е финансово стабилна, благодаря на съветниците за добрата съвместна работа
Снимка: Община Айтос

Васил Едрев е кмет на община Айтос от 2011 г. Той е завършил Шуменския университет. Работил е в различни районни полицейски управления на област Бургас. Бил е директор на ОДМВР – Бургас. Непосредствено преди да стане кмет е работил в частна фирма.

Г-н Едрев, вече е готов Общият устройствен план на общината, каква визия дава той занапред и кои проблеми решава?

Иззеха 1,2 т риба на входа на Айтос

Един тон и 200 кг риба от вида „сребриста каракуда” и „платика”, превозвани с т.а. „Мерцедес Дпринтер&rdq...

- Общият устройствен план на Община Айтос е напълно готов, внасяме го за одобрение на заседанието на Общинския съвет в края на м. януари. Изготвянето на ОУП беше сериозна задача с широко обществено участие, дискусии на експерти за предназначението на отделни територии, мнения на граждани и фирми, идентифициране на проблемите и съобразяване със съществуващите планове и програми. ОУП на Община Айтос е изготвен по силата на споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С плана е определена общата структура на територията - жилищни и производствени територии, териториите за озеленяване, за спорт и развлечения, за обществено обслужване, за обекти на културно-историческото наследство, за вилно строителство, територии за съоръжения на техническата инфраструктура, земеделски и горски територии и т.н. Определени са устройствените зони за всяка от териториите.

Има яснота кои територии са публична държавна собственост и публична общинска собственост и режимът на тяхното устройство. В този смисъл ОУП дава цялостна визия на територията на Община Айтос и какво ще се случва на нея в бъдеще. Представени са състоянието, тенденциите, приоритетите и прогнозите за развитие на територията на община Айтос. Планът въвежда всички необходими правила и нормативи за устройство на територията за периода на действие. Дава и по-големи възможности за инвестиции и строителство на територията на общината, както и за кандидатстване и финансиране по национални и оперативните европрограми.

Като цяло каква беше изминалата 2017 г. година за община Айтос?

- Беше динамична година. Бих я определил като подготвителна за сериозната строителна програма, която ни предстои през 2018 година. Година, в която подписахме договори за финансиране на европейски проекти и беше одобрено финансиране по проекти с решение на Министерски съвет. Година на много обществени поръчки по проекти, на обжалвания и отново обявяване на поръчки. В крайна сметка, успешно финализирахме процедурите по най-важните проекти, по които ни предстои много работа през новата година. Завърши една много тежка процедура по проекта за благоустрояването на парк "Славеева река" и тази пролет ремонтните дейности по благоустрояването на парка ще започнат.

В началото на 2017 г. подписахме договор за финансиране на проект за изграждане на пречиствателна станция в Айтос на стойност 19 млн. лв. Одобрени бяха средства по общински проект за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа от 5.5 километра на територията на град Айтос. Проектът е на стойност от близо 2 млн. лв. Средствата са от ДФ "Земеделие", по мярка 7.2. През последните месеци на 2017 г. размразихме важни за община Айтос проекти. Одобрено беше финансиране на ремонт на ВиК-мрежата в селата Карагеоргиево и Мъглен, както и за водоснабдяването на с. Чукарка от деривация Камчия. През 2017 г. много активно заработи Местна инициативна група - Айтос - гражданско сдружение, което подготви Сратегия за местно развитие. Тя беше одобрена за финансиране с близо 3 млн. лв. Това е успех, които се дължи на инициативата на гражданите и осигурява финансиране за много местни проекти в публичния сектор, местния бизнес и НПО. Имаме проектна готовност по мерките на Стратегията в почти всяка сфера - социална политика, спорт, инфраструктура, култура, благоустрояване. Започнахме и изпълнението на съвместен проект със Специалната администрация на провинция Одрин, Турция по програма за трансгранично сътрудничество България-Турция. За първи път имаме средства и възможност да закупим техника и оборудване за възстановяване и опазване на зелената инфраструктура и за разделно събиране на зеления отпадък. Подписахме договор за изпълнението на проект в партньорство с Гьотеборг, Швеция за предоставяне на социални услуги на хора в неравностойно положение на основата на добрия шведския опит в социалната сфера. Бяха извършени ремонти на улични и тротоарни настилки в града и в с. Пещерско. Получихме финансиране и за изграждане на Спортен комплекс в с. Карагеоргиево. Работихме и продължаваме работата по още няколко социални проекта. Приключихме годината с много добра проектна готовност за кандидатстване по оперативните програми. Мисля, че като цяло 2017-та беше добра проектна година.

Задържаха гаджето на Софи Маринова заради изнудване

Съдът в Айтос остави за постоянно зад решетките двама мъже, обвинени в изнудване на местен бизнесмен. Единият от задържаните е приятеля...

С реализацията на кои проекти се гордеете най-много?

- Доволен съм, че проектът за изграждане на Пречиставтелна станция в Айтос, който е с давност 7-8 години, тръгна успешно през 2017 г. Радвам се, че приключиха тежките процедури по другия важен за айтозлии проект - благоустрояването на парк "Славеева река". Ще бъда много щастлив, когато окончателно приключат строителните дейности по тези два проекта.

Какви бяха за Вас най-сериозните изпитания през първите две години на настоящия Ви мандат?

- Те са свързани най-вече с тези два проекта. Изпитание за всеки кмет са дългите процедури, обжалванията на обществените поръчки, които са на по-висока стойност, пропуснатото време за реално строителство, при осигурено финансиране. Процедурите са тромави, има срокове, които трябва да се спазват, а е трудно да обясниш на гражданите, че осигуреното финансиране днес не означава изпълнението на проекта утре или вдруги ден.

Как стои общината във финансово отношение?

Шофьорът на преобърналата се цистерна до Провадия е починал

Починал е шофьорът на цистерната, която се преобърна и запали след удар с бус по пътя Провадия – Айтос. Това съобщиха за „Ф...

Община Айтос е финансово стабилна. Приключихме 2017 г. без задължения и просрочени плащания. Имаме реалистичен и балансиран проект за бюджет`2018 и повече средства в капиталната програма за тази година. Имаме възможност да предвидим средства за съфинансиране на проекти по ОП и за финансиране на местни проекти, за ремонти на уличните настилки и общински пътища. Всички общински дейности са добре осигурени. Очаквам финансова стабилност на общината и през 2018 г.

Изпълнението на кои проекти предстои през 2018 г.?

-Предстои ни година със сериозна строителна програма по проектите, по които работихме през 2017-та. Задача №1 е благоустрояването на парка. Осигурено е финансиране от 1.6 млн. лв. Започваме реално и строителството по най-мащабния проект - Изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води в град Айтос, която трябва да открием през 2019 г. Предстои да реализираме проектите за спортното игрище в Карагеоргиево, ВиК-мрежата в трите села, проекта за уличните настилки в града. Имаме готов проект за реконструкция на Зоопарк - Айтос, с който ще кандидатстваме за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество. Ще имаме много работа и по проекти в публичния сектор на Стратегията за местно развитие на МИГ. Изпълняваме проекти за социални услуги, дейностите по които продължават и през 2018 г. и за които ще търсим устойчивост и в следващите години. Това са проекти за дома за стари хора, за обществена трапезария за социално слаби семейства, за грижа за възрастни и хора в неравностоно положение и т.н. Оптимист съм и очаквам една по-добра година за Община Айтос, повече реализирани и повече одобрени проекти.

Как оценявате взаимодействието си с Общинския съвет?

- Това е вторият ми мандат като кмет на Община Айтос и бих го определил като по-добрият мандат, що се отнася до взаимодействието с Общинския съвет. През последните две години работим в синхрон. Срещам пълно разбиране от ръководството и политическите сили, представени в Съвета. Има спорове, има динамика и разисквания, но винаги стигаме до консенсус по важните проблеми и решения в заседателната зала. Използвам възможността да благодаря на всички общински съветници за добрата съвместна работа през 2017 г. Надявам се, че така добре ще работим и през новата година.

Цистерна се обърна и запали на пътя Провадия - Айтос

Тежък инцидент е станал на пътя Провадия - Айтос, в района на село Комарево. По първоначални данни, след удар с бус, цистерна се е обър...

А с централната власт?

- Срещаме разбиране от централната изпълнителна власт. Факт е, че само през 2017 г. МС одобри три общински проекта за финансиране, показва заинтересованост и добро отношение към проблемите на общината и хората. С решение на Министерския съвет на общината беше предоставен и заключеният от години казармен терен в центъра на града. Много добре и успешно работихме по програмата за енергийна ефективност за санирането на жилищни сгради в Айтос, и в резултат - над 300 айтоски семействата имат обновени жилища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас