Започна реставрацията на знакова 120-годишна сграда в Бургас

2422
Започна реставрацията на знакова 120-годишна сграда в Бургас
Снимка: Община Бургас

Започна ремонт на знакова бургаска сграда, построена и въведена в експлоатация през 1901-ва година. Адресът й е ул. "Момина сълза" №2. Заради разположението точно срещу Автогара Юг, тя е едно от първите неща, които виждат пристигащите с автобус туристи и гости на града.

Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория "местно значение". Тя е частна собственост. Ремонтът се случва благодарение активността на собственика, финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" и административната подкрепа на Община Бургас.

Бургас започна спешна дезинфекция на улици и градски транспорт

В Бургас започна спешна дезинфекция на централните улици, автобусни спирки и квартали срещу COVID-19. Общината предприе тази мярка, сле...

Одобреният инвестиционен проект включва топлинно изолиране на външни стени, ремонт и топлоизолация на покрив, подмяна на дограма и осветителни тела, одобрени от Национален институт за недвижимо културно наследство мерки за реставрация и възстановяване на фасадните мазилки и декоративните елементи. Сградата ще блесне с възстановената си оригинална красота в началото на следващата година.

Бургас продължава да променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение догодина.

Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива.

Именно с европейско финансиране по ОПРР тече или скоро ще стартира обновление на над 20 стари сгради в Бургас, някои от които знакови и с културна стойност. Проектите ще се изпълняват до 2022 г.

Отварят още три програми в подкрепа на бизнеса в Бургас, общината помага с документите

Предстои да бъдат отворени още три програми в подкрепа на бизнеса. Едната е насочена към туристическия бранш, а другите две към микро, ...

Община Бургас още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тях такива проекти няма как да се реализират. Оттам уточняват, че и националната, и европейската програма в момента са затворени за кандидатстване. “Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, за да продължим заедно да променяме и обновяваме Бургас!“, категорични са от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com