ЕП след доклада за "Лукойл": Санкциите срещу Русия не са достатъчно строги

1682
ЕП след доклада за "Лукойл": Санкциите срещу Русия не са достатъчно строги
Снимка: iStock

Съществуващите санкции срещу Русия едновременно не са достатъчно строги и не се прилагат в достатъчна степен, обявиха евродепутатите в резолюция, приета на 9 ноември.

Въпреки че Европейският съюз е приел 11 пакета от наказателни мерки срещу Москва заради войната в Украйна, руската икономика не е била засегната толкова, колкото се очакваше, става ясно от документа. В резултат на това Руската федерация е запазила способността си да финансира агресията си в съседната страна.

Липсата на пълна ефективност на санкциите се дължи отчасти на това, че те не достигат достатъчно далеч, за да бъдат насочени към ключови сектори на руската икономика, а именно енергетиката. Причините се коренят и в това, че не всички държави членки са спазили изцяло наказателните мерки. Освен това Русия се е възползвала и от пропуски, особено през трети страни, пише в резолюцията.

Случаят "Лукойл" влезе в европейския дневен ред

Най-пресният пример е българската рафинерия на "Лукойл". Центърът за изследване на демокрацията излезе с анализ, чието заключение е, че "Лукойл" не спазва условията на дерогацията за руския петрол. Според енергийния експерт Мартин Владимиров, който работи за центъра, компанията изнася горивата от руски петрол към трети страни, а ѝ е позволено да го прави само за Украйна.

Данните от анализа сочат, че от март до юли 2023 г. по този начин "Лукойл" е натрупал 1 млрд. евро печалба. Още: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Премиерът Николай Денков обяви, че заобикалянето на санкциите от страна на компанията не е в правомощията на правителството, което обаче работи по механизъм за откриване на подобни "финтове" и алармирането на Европейската комисия.

Стана ясна и пропускливостта на европейските механизми. Режимът на санкции изисква от България да докладва на ЕК за спазването му 6 месеца след влизането в сила на дерогацията за руския петрол. Само че пред Politico финансовият ни министър Асен Василев е казал, че не знае дали сме докладвали - трябвало е да се случи по време на служебната власт, назначена от Румен Радев. А ЕК отказа да коментира комуникацията си с България.

Снимка: iStock

Още: Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

Руската икономика не се е свила достатъчно - признание от ЕС

Приетите вече мерки представляват "безпрецедентно" ниво на ограничителни мерки спрямо Русия, но те не са постигнали напълно целите си, констатират от Европарламента.

Руската икономика се е свила само с 2,1% през 2022 г., се казва в резолюцията и се добавя, че Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 2,2% ръст на руската икономика през 2023 г.

Документът съдържа няколко препоръки за бъдещи пакети от санкции, както и за засилване на ефективността на вече приетите 11. Посочва се, че следва да има повече надзор на равнище ЕС върху прилагането на санкциите, което ще помогне да се ограничат усилията на Русия да заобикаля наказателните мерки.

Още: "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

Без повече руски изкопаеми горива иска ЕП

Освен това "пазарът на ЕС трябва да бъде затворен за руски изкопаеми горива" и да има "пълна забрана за търговия и шлифоване на диаманти с руски произход или реекспортирани от Русия за ЕС". В резолюцията се отбелязва, че от август 2023 г. ЕС все още изпраща на Русия 2 млрд. евро месечно за изкопаеми горива.

Трябва да се проучат и правните средства, за да се позволи използването на замразените руски активи за възстановяването на Украйна, се казва в заключението на резолюцията.

На 27 октомври беше съобщено, че блокът е потвърдил, че работи по 12-и пакет от санкции. Той може да включва ограничения върху износа на руски диаманти, както и по-нататъшно ограничаване на възможностите на Русия да заобикаля санкциите, главно по отношение на способността ѝ да получава стоки с двойна употреба от трети страни.

ЕС наложи предишния си 11-и пакет от санкции през юни, като целта му беше да противодейства на заобикалянето на мерките в частта продукти с двойна употреба и търговия с петрол в Русия.

Още: Европарламентът призова страните членки: Спрете да конфискувате коли от руснаци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа