Експерти: Нека поскъпването на златото не ви заблуждава

9676
Експерти: Нека поскъпването на златото не ви заблуждава
Снимка: iStock

Един полезен начин да се мисли за поскъпването на златото в последно време е със злорадство. Жълтият метал се справя добре, когато други активи – а и светът, са в беда.

В резултат на това потенциалните купувачи би трябвало да действат предпазливо, казват експерти. Бъдете подготовени да не подкрепяте вашата инвестиция, казва пред CNBC Уилям Бърнстийн, автор на „Четирите стълба на инвестирането“. „Купувате злато и се надявате да не поскъпва“, казва той.

По-рано през седмица априлският контракт на златото повиши стойността си с 30,60 долара, или 1,46%, до 2 126,30 долара за тройунция – най-високото ниво от създаването му през 1974 г.

ОЩЕ: Цената на златото достигна рекорден връх

Активът убежище поскъпва в два поредни месеца на фона на продължаващите войни в Украйна и Газа, предстоящите президентски избори в САЩ и несигурността около лихвените проценти и инфлацията.

Руският президент Владимир Путин наскоро предупреди за ядрен конфликт и „унищожаване на цивилизацията“, ако други държави изпратят войски в Украйна. Междувременно експертите са притеснени, че Доналд Тръмп да се опита да изтегли САЩ от НАТО, ако бъде избран отново за президент, което би увеличило рисковете за сигурността по света.

Някои експерти от Уолстрийт прогнозират, че настоящото поскъпване ще продължи, като очакват цената на метала да скочи до 2 300 долара или повече през следващите 12-16 месеца.

Трябва ли обаче инвеститорите да се включат в придобиването на метала за Страшния съд? Ето какво казват финансови експерти.

Възвръщаемостта на златото във времето е нищожна

Снимка: iStock

Въпреки кратките поскъпвания, средната годишна възвръщаемост на златото изостава значително, спрямо с тази на акциите и облигациите, смятат експерти.

„Когато нещата стане волатилно, инвеститорите смятат, че парите им ще бъдат по-добре позиционирани в този актив“, казва Дъг Бонепарт, дипломиран финансов консултант, основател и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк.

„Златото не винаги е било съхранителят на стойност, който хората са се надявали, че ще бъде“, допълва той. През последния век то е поскъпнало средно само с по около 1% на година.

ОЩЕ: Златото отново поскъпва. Ето защо

Инвестиция от 10 000 долара в индкса S&P 500 на 5 март 2014 г. (преди десетилетие) би струвала около 32 700 долара днес. За същия период същата инвестиция в злато би нараснала само до около 14 700 долара, според данни на Morningstar Direct.

Междувременно, борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато – SPDR Gold Shares и iShares Gold Trust, са генерирали годишна възвръщаемост от близо 4% от 2014 г., спрямо около 13% при S&P 500, според Morningstar Direct.

В резултат на това „златото всъщност не е част от портфейлите на нашите клиенти“, казва Бонапарт.

Мислете за златото като застраховка

Снимка: iStock

В някои отношения инвеститорите би трябвало да мислят за купуването на злато като за застраховка на дома, казва Бърнстийн. Жълтият метал обикновено се справя добре, когато други финансови активи са на червено и най-вече, когато хората губят вяра в банките и парите.

„Когато всичко останало „отива в канала“, златото е единственото нещо, което вероятно ще се справя добре“, казва той. „Застраховката на дома също носи голяма възвръщаемост, когато имате пожар.“

Точно както плащате за защитата на дома със застраховка, така плащате цена за притежаването на злато - тази малка доходност в нормални времена.

Въпеки това, някои инвеститори може да решат да отделят малка част от портфейла си за златото (експерти препоръчват делът да е под 5%), като застраховка срещу икономическа катастрофа, посочва Бърнстийн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com