Франция мисли как да се лиши от руския газ - с режим на тока за бизнеса?

4194
Франция мисли как да се лиши от руския газ - с режим на тока за бизнеса?
Снимка: iStock

Правителството на Франция провежда все повече срещи с представители на енергийната индустрия за получаване на доставки от други източници, а не от Русия, предаде БГНЕС.

Инициативата е факт, макар че Франция е изключително малко зависима от руския газ що се отнася до тока. Според анализ на Euler Hermes, при крайното потребление на ток във Франция картината е следната - само 4% от него ще бъдат засегнати, ако Франция се лиши от газ. Колко е процентът за България, НАУЧЕТЕ ТУК.

Путин забрани износа на ключови суровини

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява износа на някои важни стоки и суровини. Все още не е оповестено какво ...

Според няколко източника, във Франция ежедневно се провеждат междуведомствени срещи с основните участници на газовия пазар: Engie, TotalEnergies, EDF, GRDF (разпределение) и GRT Gaz (мрежи). В понеделник всички те са имали в Матиньон, за да предложат първите решения при най-лошия сценарий: спиране на вноса на руски газ за Европа или прекъсване на доставките от Русия.

"Този риск е нисък, особено след като "Газпром" винаги е осигурявал доставките, но ние се подготвяме за него", обясни източник от концерна Engie, цитиран от BFM TV. Това "кризисно звено" на правителството е в постоянен контакт с индустриалците. "Матиньон (официалната резиденция на френския премиер – бел. ред.) ни помоли да освободим възможно най-много доставки на газ", добавя участник.

Внос от Китай

Всички усилия са насочени към запълване на запасите от газ това лято, които са на най-ниското си ниво от десет години насам - 25% от капацитета на газохранилищата. "Трябва да запълним резервите си от газ колкото е възможно повече в очакване на предстоящата зима", обясняват от правителството. Всички разчитат на вноса на втечнен природен газ (LNG) с кораби, докато доставките от Норвегия и Алжир по тръбопроводи вече са в застой.

Според оценки на индустриалци, втечненият природен газ може да замени половината от руския внос. Доставките могат да се осъществяват в краен случай от Япония, Египет, Катар, Съединените щати или Австралия. Но изненадата може да дойде най-вече от Азия. "През последната година китайците внасят целия втечнен природен газ, за да намалят потреблението си на въглища", обясняват от TotalEnergies. "Азия може да покрие около 20% от руските доставки, не повече", казва Венсан Демури, който ръководи Международната група на вносителите на втечнен природен газ. В замяна на това използването на въглища ще бъде неизбежно.

Газът поевтиня с над 20% за ден, петролът започна отново да поскъпва

Цената на природния газ уверено върви в низходяща посока през последните два дни, след като САЩ, Великобритания и Европейския съюз обяв...

Масово намаляване на потреблението

Европа се сблъсква и с липсата на инфраструктура, която да приема втечнен природен газ и да го превръща обратно в газ. Франция разполага с четири терминала за втечнен природен газ, Германия - с нито един. "Като увеличим ротацията на корабите, можем да увеличим капацитета на Франция с 15%", обяснява експерт в сектора.

Испания разполага със значително пространство за маневриране. Шестте терминала на страната не са достатъчно натоварени, а според специалистите капацитетът им за доставка може да бъде удвоен или утроен. Но Испания разполага само с два газопровода с Франция, по които се доставя газ за други страни. Великобритания може също така да увеличи капацитета на трите си терминала за втечнен природен газ, но не разполага с достатъчно хранилища.

Но тези усилия няма да са достатъчни. "Вносът на втечнен природен газ е капка в морето, ще трябва да намалим масово потреблението", обяснява изпълнителният директор от Elengy, която управлява терминалите за втечнен природен газ във Франция. Във вторник беше ред на индустриалните федерации (UIMM, Gifas, Uniden) да се срещнат лично с Жан Кастекс. Те обсъдиха предложенията за намаляване на потреблението на газ.

Липса на атомни електроцентрали

Ако Русия спре газа, България ще е в добра позиция, защото използва малко, смята бивш министър

Ако Русия спре потока на газ, ние няма да плащаме на цени различни от останалите страни в Европа. България в много добра позиция, защот...

Според Никола Де Уорън, председател на Съюза на енергопотребяващите индустрии (Uniden), промишлените предприятия, използващи природен газ, се опасяват от "принудителни съкращения" и призовават за "спешен план за разпределение". Законът позволява въвеждането на спешни мерки, като се започне с ограничаване до минимум на използването на дванадесетте френски газови електроцентрали, които произвеждат 10% от електроенергията. "Необходимо е да се наложат прекъсвания на електрозахранването това лято, за да се запази този газ и да се складира", смята газов оператор, който се притеснява за спирането на петнадесетте ядрени реактора на EDF, които не могат да поемат щафетата.

Предприятията от химическия, стъкларския и стоманодобивния сектор няма да избегнат драстичните мерки за намаляване на дейността си с цел икономия на газ. Някои от тях биха могли да заменят потреблението на газ с мазут, който е в изобилие, но отделя повече CO2. Като цяло въздействието на руската газова криза върху икономиката ще бъде тежко, смятат индустриалците. "Ще бъде по-болезнено, отколкото по време на пандемията", заяви един от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com