Инфлацията в Турция премина 80%

2910
Инфлацията в Турция премина 80%
Снимка: iStock

Инфлация в Турция удари нов 24-годишен връх и достигна 80.21% през август. Ръстът на цените обаче е по-нисък от очаквания. На фона на рекордната инфлация централната банка на страната неочаквано намали лихвите миналия месец.

Ръст на цените се наблюдава от миналата есен, когато лирата се срина, след като централната банка постепенно предприе намаления на лихвите с 500 базисни пункта до достигането на 14%, предава Reuters.

Турската икономика нараства с повече от очакваното на фона на високата инфлация

Икономиката на Турция е нараснала със 7.6% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страна...

Въпреки очакванията за облекчение на инфлацията през следващите няколко месеца, централната банка отново понижи основната си лихва със 100 базисни пункта миналия месец до 13%. Мотивът бе засилването на забавилата се икономическа активност в страната. Президентът Реджеп Тайип Ердоган пък даде обещание в началото на юни, че планира намаляването на лихвите да продължи.

Потребителските цени отбелязват ръст от 1.46% на месечна база, сочат данните на Турския статистически институт. Прогнозите на Reuters предвиждаха ръст от 2%. Прогнозираната инфлация пък бе 81.22% на годишна база.

Въпреки това, настоящите стойности са най-високите от август 1998 г., когато годишната инфлация в Турция достига 81.4%.

Най-съществен ръст е регистриран в транспортния сектор – цели 116.87%, въпреки месечния спад от 1.78%. Хранителните продукти и безалкохолните напитки са скочили с 90.25% спрямо същия период на 2021 година.

Данните не повлияха върху цената на лирата, която към момента на подготвяне на материала се търгува за 18.2246 за долар, сочат данните на MarketWatch.

Турция вдигна минималната заплата за втори път през тази година

Турция вдигна минималната заплата за втори път в рамките на 6 месеца на фона на рекордната инфлация в страната. Минималната работна за...

Войната в Украйна също допринесе за ръста на цените в Турция и продължаващия спад на лирата. Валутата е загубила 44% от стойността си спрямо долара през изминалата година и 27% през 2022 година.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността отбелязва ръст от 2.41% на месечна база през август и от 143.75% на годишна база.

Правителството заявява, че цените ще намаляват, заради икономическа програма, която дава приоритет на ниските ставки за стимулиране на производството и износа, което, от своя страна, ще стимулира растежа.

Според прогнозите на правителството, публикувани в неделя, Турция очаква инфлацията да спадне до 65% до края на годината.

Reuters предвижда годишният индекс на потребителските цени да спадне до малко под 71% до края на 2022 година. Проучванията посочват, че турските граждани усещат инфлацията като много по-висока от официално отчетената.

Турската централна банка изненадващо понижи лихвите на фона на 80% инфлация

Турската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент в четвъртък със 100 базисни пункта от 14% до 13% на фона на реко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com