Източноевропейци купуват имоти на Запад, докато Путин засилва "войната на нерви"

2888
Източноевропейци купуват имоти на Запад, докато Путин засилва "войната на нерви"
Снимка: iStock

Телефонът на Агнес Марчиняк-Костражева не спирал да звъни. Тя е в бизнеса с имоти от 25 години, като помага на поляци да си купят жилища по южното крайбрежие на Испания, но последните няколко месеца са били „пълна луднижа“, пише CNN.

Причините хората да искат да сменят балтийското със средиземноморско крайбрежие са много. Над три десетилетия след рухването на комунизма поляците са по-богати от всякога. Много хора, които са създали бизнес в началото на 90-те години на миналия век, сега се готвят за пенсиониране. А дистанционната работа, породена от пандемията, позволява на мнозина да живеят, където пожелаят и да избират по-топъл климат.

Но редица брокери на недвижими имоти съобщават пред CNN, че клиентите им посочват още една причина – войната в Украйна и описанието, че конфликтът може да се разпространи.

ОЩЕ: Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

„Преживях две вълни на бързо нарастващ интерес към закупуването на имоти. Първата беше през февруари 2022 г., непосредствено след началото на войната. Втората е от февруари 2024 г.“, споделя Марчиняк-Костржева.

Нагласите през последните седмици са помрачени, тъй като Русия се опитва да надгради победите си на бойното поле през последно време, като изпоробва слаби места по границите и обстрелва градовете в Украйна при въздушни удари. Президентът Володимир Зеленски предупреди миналата седмица, че ако Конгресът на САЩ не одобри военна помощ, Украйна „ще загуби войната“.

Снимка: iStock

А коментарите на видни западни фигури предизвикват сътресения в други части по източния фланг на Европа. През февруари бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще насърчи Русия да прави „каквото си поиска“ с всяка страна членка на НАТО, която не плаща дължимите. Полският премиер Доналд Туск предупреди миналия месец, че Европа е в „предвоенна ера“.

„След изявлението на Тръмп и интервюто на Туск получихме обаждания, дори не знам колко, хората питаха дали могат да дойдат в рамките до три дни и да купят имот и колко време отнема процедурата за получаването на ключовете“, казва Марчиняк-Костржева.

Рекорднен брой поляци са купили имот в Испания през 2023 г., подобрявайки предишния рекорд от предходната година, обяви полското издание Bizblog.

Мария Руис Лопес, нотариус, базиран между Испания и Варшава, каза, че търсенето се е „увеличило невероятно“ от началото на годината.

ОЩЕ: Местните жители на европейски курорт живеят в колите си заради високи наеми

„Много често нашите клиенти ни казват, че купуват имот, тъй като се страхуват от войната и от Русия, затова искат да имат място, за където евентуално да заминат бързо, ако се наложи“, допълва тя.

Някои купуват в състояние на лека паника. Лопес казва, че един клиент е купил имот миналия месец, тъй като искал да избегне призовка в полската армия. Марчиняк-Костржева си спомня за друг, който, подтикнат от страхове от разрастване на войната, купил апартамент в Испания миналия месец и поискал да го отдава под наем, при условие че може да получи бърз достъп до него, ако се наложи. Когато тя обяснила, че за напускането на имот от наематели е нужно време, клиентът отговорил: „Добре, да го оставим празен за всеки случай, ако стане нещо“.

Снимка: iStock

Други купуват с поглед към инвестициите си. За Веслав, полски пенсионер на 70 години, перспективата войната да дойде в Полша е „черен лебед“, събитие с малка вероятност и значими последици. Въпреки това той иска да подсигури залозите си.

„Когато чух истории за украинци, които са принудени да напуснат страната си до един час, вземайки със себе си всичкото си имущество, осъзнах, че всичко, което имам е в Полша“, казва Вислав, предпочел да посочи само първото си име. Той продължава да живее във Варшава, но купил малък имот в Андалусия, Южна Испания. „Мотивът наистина беше войната в Украйна“, споделя Веслав.

Но повечето хора купуват, мислейки за спокойствие – резервен план за достатъчно богатите да си позволят. Друг полски купувач, пожелал анонимност, казва пред CNN, че войната е „определено основната причина за вземане на бързо решение за покупка“. Мъжът, който е баща на две деца, допълва, че „най-важното“ за него и съпругата му „е да знаем, че имаме втори дом, ако се наложи. Това ни дава голямо усещане за удобство“.

ОЩЕ: Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Поляците може би са специален случай. След посткомунистическото икономическо „чудо“ повече поляци могат да купуват втори дом в чужбина, отколкото преди. А поради границите на страната им с Украйна и Беларус, поляците вероятно усещат по-голяма необходимост от подобна стъпка.

Но граждани на други страни от Източна Европа също купуват имоти на Запад. Лиива Илак започнала бизнеса си преди 20 години, като продавала предимно скъпи испански имоти на клиенти от родната ѝ Естония. Но тази година тя получи повече запитвания от всякога и много от клиентите ѝ търсят по-малки имоти.

Снимка: iStock

„Преди три месеца започнах да получавам запитвания за наистина малки апартаменти, тъй като хората не искат да държат всичките си яйца в една кошница в Естония. Те искат да притежават имот тук, така че ако положението стане малко по-сериозно, да имат къде да отидат“, казва Илак пред CNN.

„Ние, разбира се, сме в НАТО, но трябва да кажа, че много хора са наистина, изплашени“, отбелязва тя и допълва, че тази година е помогнала и на литовци да купят имоти в Испания.

Търсенето нараства в момент, когато Русия засилва „войната си на нерви“, показвайки собствената си неприкосновеност, а Европа изглежда разколебана по въпросите на собствената си отбрана.

ОЩЕ: Имотите във Великобритания са поскъпнали най-много от декември 2022 година

В Русия контролът на Путин върху властта е по-силен от всякога, след като управлението му беше удължено с още 6 години на компрометирани избори и след смъртта на лидера на опозицията Алексей Навални.

А в чужбина Путин кара Европа да си задава въпроси. Ракети, предназначени за Украйна, се отклониха в полското въздушно пространство. Беларуски войски, по заповед на Кремъл, са струпани на границата с Полша. Естония предупреди за „сенчеста война“ на нейна територия. А в Литва един от съдружниците на Навални беше бит с чук – послание, че дори родината не е безопасна.

„Изглежда, че те се справят добре, защото щом дори на ниво недвижими имоти имаме хора, които оправдават избора си на начин на живот и решението си да напуснат страна или регион със страха, че може да има Трета световна война или ядрен холокост и руски танкове, значи те вече са спечелили в много отношения“, отбелязва Илак пред CNN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com