"Калашников" заобикаля санкциите - продава оръжия на 44 държави

5351
"Калашников" заобикаля санкциите - продава оръжия на 44 държави
Снимка: Getty Images

Руският оръжеен производител „Калашников“ заобикаля наложените санкции и продава продукцията си в 44 държави. Това съобщи украинският вестник „Економична правда“, допълвайки, че вратичките, с които компанията се промъква през наказателните мерки, включват посредници.

През 2014 г., след анексирането на п-в Крим от Русия, на „Калашников“ бяха наложени санкции, както и на други руски компании от бранша. Сред тях са "Рособоронекспорт", "Ростех" и "Ижмаш", които осигуряват над 90% от руския износ на оръжие. Те бяха лишени от възможността да продават продуктите си на Запад.

От 2018 г. всички компании или държави, които поддържат отношения със санкционираните руски отбранителни предприятия, могат да попаднат под санкциите на САЩ. Това строго ограничение обаче не повлия на решимостта на концерна „Калашников“ да прави бизнес в ЕС и не попречи на европейските компании да печелят пари от него.

Ижевският механичен завод, който е част от "Калашников", продава пистолети ИЖ-46М в САЩ. Твърди се, че те са произведени не от завода в Ижевск, а от частната компания Alfa Precision. Тя работи с друга частна фирма - EDGun, която произвежда пушки и продава оръжия на западните пазари. EDGun е основана през 2002 г. Тя се намира в руския град Сегежа и се позиционира като производител на пневматични оръжия. За любителите компанията обещава най-високите стандарти за качество при разработването на точни, надеждни и издръжливи оръжия. Приходите ѝ за 2021 г. са 1,6 млн. долара.

Основател и директор на EDGun е Едуард Гафаров. През 2013 г. ФСБ открива дело срещу него за "екстремизъм" заради нацистки израз. През 2014 г. предприемачът е осъден и му е наложена глоба. Година по-късно криминалното му досие е изчистено и той е изваден от списъка на терористите. Оттогава бизнесменът е успешен - колкото по-активно изразява подкрепата си за руския режим, толкова по-добре се справят, пише „Економична правда“.

Защитата на "нацисткия оръжейник" е осигурена от депутата от Държавната дума и ръководител на партия "Родина" Олексий Журавлев. Той е готов да промени законите заради Гафаров. Журавлев е горещ поддръжник на войната на Путин в Украйна.

Сезонът на самоубийствата се откри в Кремъл още през 2020 година

Вълна от самоубийства сред охраната на Владимир Путин, масови оставки на генерали, арести на високопоставени военни, самоубийства сред ...

През последните години доходите на бизнесмена Гафаров непрекъснато растат. Той получава доходи от продажбата на пушки и оптични мерници не само в Русия - за това свидетелства наличието на 44 представители, чиито контакти са публикувани в брошурата на компанията. Тя продава продукти в целия свят.

EDGun има представители в България, Турция, Гърция, Сърбия, Испания, Швеция, Тайланд, Венецуела, Бразилия, САЩ, Ливан, Франция, Великобритания, Италия, Саудитска Арабия, Иран и още десетки страни. Основният пункт за продажба в Европа на EDGUN се намира в Испания. Оттам руските оръжия се изпращат в цяла Европа. Компанията има и свое представителство в САЩ.

Нещо повече, пушките EDGun се продават дори в Украйна, за което свидетелстват обявите на отделни търговски дружества.

Как „Калашников“ са свързани с EDGun

В канала на EDGun в YouTube можете да намерите видеоклип с участието на Едуард Гафаров и човека, когото той нарича собственик на Alfa Precision. Във видеото Гафаров се обръща към клиентите във връзка с техните опасения, че EDGun използва цеви от руската компания Alfa Precision, а не от чуждестранни фирми. Бизнесменът обяснява, че те не са по-лоши от чуждестранните, и твърди, че той е първият, който тества модерни продукти на руския оръжеен пазар.

Като по учебник: Как украинците използват американските гаубици M777 срещу врага (ВИДЕО)

Въоръжените сили на Украйна показаха изключителното ниво, на което боравят с американските гаубици M777. Украинските сили получиха 90 т...

Името на човека до Гафаров във видеото не е посочено. Възможно е това да е Михаил Козлов, собственик на компанията AlfaPrecision от Ижевск, чиято връзка с концерна "Калашников" вече е обяснена от „Економична правда“. Освен това в публикация във „Вконтакте“ Гафаров потвърждава, че използва цеви на Alfa. Има и коментар на Гафаров в руски форум, в който той обяснява защо използва цеви Alfa Precision вместо чужди. Това означава, че цевите на Alfa се произвеждат от Ижевския механичен завод на санкционирания концерн "Калашников" и бизнесменът ги използва при производството на своите въздушни пушки.

През 2015 г. стана известно, че ОАО "Ижевски механичен завод" и ОАО "Концерн Ижмаш" са включени в списъка със санкции на САЩ. Това означава, че на гражданите на САЩ и ЕС е забранено да контактуват с тези предприятия.

В същото време на уебсайта на EDGun се посочва, че компанията продава цеви само от двама производители: Lothar Walther (Германия) и Alfa Precision (Русия). Руските продукти съставляват около половината от продажбите на компанията. Оказва се, че цевите на IMZ се използват за пушки, които EDGun изнася в 44 държави.

Съветът на ЕС отговаря за решенията на блока в рамките на политиката на санкции въз основа на предложенията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. EDGun все още не е попаднал в техния радар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com