Китайската икономика се забавя сериозно

1020
Китайската икономика се забавя сериозно
Снимка: iStock

Китайската икономика е нараснала с по-бавен темп през второто тримесечие на годината, тъй като търсенето е намаляло в страната и чужбина, което е накарало политиците да обещаят подкрепа, а анализаторите да понижат прогнозите си за растежа за годината, предаде Ройтерс.

Вносът и износът на Китай са се понижили много по-бързо от очакваното през юли, заплашвайки перспективите за растеж във втората по големина световна икономика и повишавайки натиска върху правителството да предостави нови стимули за стимулиране на търсенето, 

Вносът е намалял с 12,4 на сто през юли на годишна основа, се посочва в митническите данни, публикувани днес, които са под прогнозата за спад от 5 на сто в анкетата на Ройтерс. Износът се е свил с 14,5 на сто спрямо миналата година, което е над очакваното понижение от 12,5 на сто и изпреварва спада от 12,4 на сто през предходния месец.

Още: Възход на Изтока?: Пред Китай се задават трудни времена заради икономиката

Входящите доставки са регистрирали най-голямото намаление от януари, когато нарасналият брой случаи на КОВИД-19 затвори магазини и заводи, съкращавайки вътрешното търсене.

Слабата търговия е поредният сигнал, че растежът през третото тримесечие може да се забави допълнително заради спада в строителството, производството , сектора на услугите , преките чуждестранни инвестиции и промишлените печалби.

"Повечето показатели за експортните поръчки свидетелстват за все по-голям спад на чуждестранното търсене, отколкото сочат митническите данни", заяви Джулиън Евънс-Причард, шеф на подразделението за Китай в "Кепитъл икономикс". "В средносрочен план перспективата за потребителките разходи в развиващите се икономики продължава да е изпълнена с предизвикателства, като много от тях все още са заплашени от рецесия в края на годината, макар и по-лека", добави той. 

Китайският юан удари триседмичен минимум и азиатските борси отчетоха спад след оповестяването на данните.

Още: Индустриалната активност в Китай се свива за пореден месец

Държавният комитет за планиране обяви миналата седмица, че ще бъдат предоставени стимули, но инвеститорите не са особено впечатлени от предложенията за увеличаване на потреблението в автомобилостроенето, недвижимите имоти и сектора на услугите.

Пекин търси начини да увеличи вътрешното потребление, без да смекчава твърде много паричната политика, за да не предизвика прекомерно изтичане на капитали, тъй като другите големи икономики повишават лихвите, за да овладеят инфлацията.

Това се отразява на икономическата дейност в останалата част от Азия. Южнокорейският износ за Китай е намалял с 25,1 на сто през юли спрямо предходната година, което е най-големият спад от три месеца. 

Търговският излишък на Китай се е увеличил с 80,6 милиарда долара, надвишавайки прогнозата за 70,6 милиарда долара в анкетата на Ройтерс 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com