Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

5355
Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби
Снимка: iStock

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени електрически превозни средства на световния пазар. Това направи компанията най-продаваната марка за електромобили в света.

Делът на BYD в световния пазар за електромобили съставлява около 20%. Въпреки че Tesla се нарежда на второ място, продажбите на компанията на Илон Мъск през април са два пъти по-малко от тези на BYD, достигайки само 40 000 автомобила, предава китайската медия Sina Finance.

През предходния месец март продажбите на Tesla на световния пазар достигнаха 180 000 автомобила. Това бе първият път за тази година, когато продажбите на Tesla надхвърлят 100 000 автомобила, и единственият, в който американската компания надмина BYD.

Като основна причина за рязкото увеличение на продажбите през март се посочва покачване на производствения капацитет на Tesla в Шанхай.

Илон Мъск иска служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят“ другаде

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, е казал на служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят...

В същото време заводът на Tesla в Берлин повиши производствения капацитет, което позволи някои поръчки на европейския пазар да се реализират по-бързо.

През април тази година обаче продажбите на Tesla на световния пазар отбелязаха спад от 77,8% спрямо март. Като основна причина могат да бъдат посочени COVID мерките в Китай.

Шанхайската Tesla Gigafactory спря производствения процес, а проблемите с логистиката и транспорта в страната доведоха до значително намаляване на продажбите.

През април Tesla продаде само 1512 автомобила на китайския пазар. Tesla China отбелязва, че за разлика от начина, по който традиционните производители произвеждат голям брой превозни средства, моделът за директни продажби на Tesla позволява автомобилите да се доставят директно от производствената линия до потребителите.

С други думи, най-големият проблем на Tesla се оказаха рисковете в системата на веригата за доставки.

Tesla уволнява персонал заради „лошо предчуствие“ на Мъск

Производителят на електромобили Tesla не само е спрял да набира нов персонал, но също така планира да уволни около 10 000 служители зар...

През миналата година BYD и Tesla си размениха приза за най-продавана марка електромобили в света няколко пъти.

Джан Сян, анализатор на автомобилната индустрия, смята, че най-естествената причина за първото място на BYD в момента е цената, която е по-ниска от тази на Tesla. Повечето модели се продават за около 100 000 юана (или 15 хил. долара).

Тъй като Китай се възстановява от пандемията, очакванията са продажбите на Tesla отново да растат. Tesla обаче се изправя пред множество конкуренти на азиатския пазар.

BYD, Li Auto, NIO, Xpeng и много други автомобилни компании се очаква да пуснат нови продукти, които да се предлагат на изгодни цени.

Същевременно BYD се готви да достави батерии на Tesla "много скоро", споделя висш изпълнителен директор на компанията пред водеща държавна медия във видео, публикувано рано в сряда.

Пандемията вдигна тройно пазарния дял на електромобилите

Електромобилите увеличиха пазарния си дял по света през миналата година, като продажбите записват повече от двоен скок, въпреки сложнит...

„Сега сме добри приятели с Илон Мъск, защото се подготвяме да доставим батерии на Tesla много скоро“, каза Лиен Юбо, изпълнителен вицепрезидент на BYD в интервю с Куей Инчуън, водещ в китайската държавна телевизия CGTN, предава Reuters.

Китайският батериен гигант CATL в момента е единственият доставчик на литиево-йонни батерии за Tesla. Автомобилната компания използва тези батерии за превозните средства, произведени в завода в Шанхай от 2020 година насам.

В същото време пазарната стойност на BYD достигна нов връх. Последното класиране на световните автомобилни компании по пазарна капитализация показва, че BYD измества Volkswagen Group.

Компанията заема трето място по пазарна капитализация, достигайки 131 млрд. долара, и е единствената китайска автомобилна компания сред първите десет в света изпреварвана само от Tesla и Toyota.

Още: Китай удължава програмата за субсидиране на покупката на електромобили 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

"Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Израел смята да заобиколи турската забрана за търговия през България и Румъния

Грузинската национална валута се срина на фона на протестите

ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

Цените на петрола поддържат курса на фона на данните за инфлация в САЩ

Милиардерът Уорън Бъфет най-накрая разкри мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Рязка промяна в курса на еврото спрямо долара

ЕС е внесъл руски петрол за 3 млрд. евро през три турски пристанища

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни