Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските икономически реформи с неочакван ефект върху цената на петрола

05 март 2024, 09:20 часа • 3612 прочитания

Петролните цени отстъпват в сутрешната търговия, след като обявените реформи от властите в Китай не впечатлиха инвеститорите, предаде Ройтерс.

Цените 

Фючърсите за май на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 16 цента или 0,2 на сто до 82,64 долара за барел в азиатската търговия. Европейският бенчмарк е на път да запише пета поредна сесия на загуби.

Още: Ирак ще обяви петролна самодостатъчност

Котировките на американския лек суров петрол регистрираха спад с 28 цента или 0,4 на сто до 78,46 долара за барел, предаде БТА.

Китайските реформи

Китай обеща да "трансформира" своя модел на икономическо развитие и да намали политиката, свързана с поддържането на промишлен свръхкапацитет, като същевременно постави цел за икономически растеж през настоящата година от около 5 на сто, каквато бе и прогнозата на анализаторите.

Тази цел, която вероятно би осигурила тласък на потреблението на гориво, ако бъде постигната, ще бъде по-трудна за изпълнение, смятат икономисти.

Още: Обрат при цената на петрола в края на седмицата

Властите в най-големия вносител на суров петрол в света планират да засилят проучването и разработването на ресурси от нефт и природен газ, но в същото време обещаха да затегнат контрола върху потреблението на изкопаеми горива.

ОПЕК 

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) удължиха в неделя своите доброволни съкращения на добива на петрол от 2,2 милиона барела на ден през второто тримесечие, за да подкрепят цените на фона на опасенията за глобалния растеж и нарастващия добив извън групата.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес