Кристалина Георгиева: Развитите икономики да подкрепят развиващите се

2005
Кристалина Георгиева: Развитите икономики да подкрепят развиващите се
Снимка: БГНЕС

След дълъг период на икономическо сближаване се появи опасно разминаване между страните и регионите, влошено от фрагментарността, изменението на климата и нестабилността, които поставиха много държави в точка на прелом. Това заяви президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред делегатите на пленарната сесия на Международния валутен фонд и Световната банка по време на Годишната среща на двете институции в мароканския град Маракеш, цитирана от БТА.

Задлъжнялост

Повече от половината държави с ниски доходи продължават да са в състояние на задлъжнялост или са изложени на висок риск от такава, а около една пета от нововъзникващите икономики са изправени пред "подобни на фалит" спредове.

Развитите икономики имат споделена отговорност, както и общ интерес, да подкрепят нововъзникващите и развиващите се икономики, каза Георгиева.

Още: Кристалина Георгиева: Само икономиката на САЩ се възстанови след пандемията

От началото на пандемията сме предоставили около 1 трлн. долара ликвидност и финансиране, чрез разпределението на 650 милиарда долара специални права на тираж (СПТ) и 320 милиарда долара заеми за 96 държави, включително 56 държави с ниски доходи, обясни тя. Това се е случило, тъй като МВФ е активирал първоначално програма за предоставяне на пряко облекчаване на дългове за най-бедните членове на Фонда.

След това мобилизирахме - за рекордно кратко време - спешно финансиране по време на пандемията, продължи Георгиева. Сътресенията обаче продължаваха и нашите членове се обърнаха към нас за пълномащабни програми, добави тя.

Ние съобразихме нашата подкрепа с икономически по-силните ни членове и създадохме предпазни кредитни линии – допълнителен буфер срещу шокове.

Нов инструмент

Стартирахме и най-новия ни инструмент - Тръста за устойчивост и стабилност (RST). За първи път в историята на Фонда, той предоставя дългосрочни, достъпни ресурси на уязвими страни с ниски и средни доходи, каза Георгиева.

Още: Кристалина Георгиева предупреди за нова Студена война, която ще струва скъпо

Година след въвеждането му 11 държави се възползват от подкрепата на Тръста за устойчивост и стабилност, за да им помогне да се адаптират и изградят устойчивост, особено към изменението на климата.

В допълнение, ние работихме с нашите икономически по-силни членове, за да насочим значителен дял от техните СПТ към по-уязвими членове. Това досега е генерирало около 100 милиарда долара ново финансиране чрез нашите доверителни фондове, особено чрез Тръста за намаляване на бедността и растеж (PRGT) и Тръста за устойчивост и стабилност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com