Масово пенсиониране на работници застрашава икономиката на страна от Г-7

5653
Масово пенсиониране на работници застрашава икономиката на страна от Г-7
Снимка: iStock

Година след вълната от масово напускане на работници в САЩ, друга голяма икономика се изправя пред своя собствена версия на този феномен – масово пенсиониране на служители.

Въпреки, че работната сила на Канада нараства през месец август, това се случва след два последователни месеца на спад. Така броят на трудещите се остава на по-ниско ниво спрямо равнището от преди лятото, след като десетки хиляди работници просто са спрели да работят. Голяма част от този процес може да се обясни с това, че повече канадци от всякога излизат в пенсия, посочват от националната статистическа служба на страната Statistics Canada, предава Reuters.

Масово пенсиониране в Канада се наблюдава не само при хората над 65-годишна възраст. Рекорден брой канадци на възраст между 55 и 64 години също са излезли в пенсия през последните 12 месеца, става ясно от данните.

Това допринася за бързото увеличаване на недостига на квалифицирани работници, което оставя бизнеса в сложна ситуация, помага за вдигането на възнагражденията и застрашава без това спадащата производителност на Канада, коментира икономист.

„Знаехме отдавна, че тази вълна идва, че ще стигнем до този момент”, казва Джими Джийн, главен икономист в Desjardins Group. „И тепърва ще се засилва през идните години.”

„Рискът, който се вижда вече в някои сектори, е че хората напускат без да има достатъчно млади работници, които да ги заменят. Поради това има загуба на човешки капитал и познание”, казва той.

По време на пандемията пенсионирането намаля, тъй като много канадци решиха да останат на работните си места. Сега обаче, когато рестрикциите са премахнати, много работници предпочитат да наваксат изгубеното време, избирайки да пътуват или да прекарват повече време със семействата си.

Това води до свиване на трудовата сила на страната, което може да повлияе на икономическия растеж във времена, в които централната банка агресивно повишава лихвите, за да отговори на ускорената инфлация, подхранвайки страховете, че икономиката ще изпадне в рецесия.

Канада, която засили имиграцията, за да подпомогне икономическия растеж, разполага с най-високата пропорция работещи, като дял от населението в Г-7, но в същото време работната сила никога преди не е била толкова стара, става ясно от официалната статистика. Един на всеки петима работници в Канада е над 55-годишна възраст.

Към края на месец август 307 000 канадци са напуснали работните си места, за да се пенсионират в даден момент през последната година, което е ръст от 31.8% спрямо предходната година и 12.5% по-висок брой спрямо август 2019 г. преди настъпването на пандемията, сочи статистиката.

Като допълнение към проблема над 620 000 канадци са навлезли във възрастовата група на над 65-годишните по време на пандемията, което е увеличение от 9.7% на тази група, като дял от населението.

Изглед към парламента на Канада, намиращ се в столицата на страната Отава. Застаряването на населението се превръща в един от най-големите проблеми пред канадската икономика;   

Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Близо 20% от заетите в българската икономика са лица на възраст между 55 и 64 години, сочат данните на Националния статистически инстит...

Източник: iStock

Така въпреки трите поредни месеца на спад в работещите хора, обявите за работа остават далеч над нивата от преди пандемията.

Медицински сестри и шофьори

Проблемът с масовото пенсиониране е особено видим в секторите на търговията и медицинските грижи. Спрямо май тази година, Канада е загубила 34 400 работни места в здравеопазването на фона на това, че рекорден брой медицински сестри работят извънредни часове.

Тук не става дума за съкратени работни позиции, а по-скоро за хора излизащи в пенсия, казва Катрин Хой, президент на профсъюза Ontario Nurses’ Association.

„Понастоящем това е огромен проблем, тъй като има толкова много, които са се пенсионирали неочаквано”, казва тя.

Странният случай с китайската пенсионна система

Допреди тридесет години конфуцианските ценности в Китай повеляваха възрастните хора да разчитат на своите деца финансово. През сед...

Транспортната индустрия също страда от недостига на работна ръка, както заради засиленото търсене след пандемията, така и заради застаряването на работниците.

„Все повече шофьори остаряват и се пенсионират или планират различен начин на живот”, казва Тони Рийдър, собственик на Trans-Canada College, професионален колеж, който обучава водачи на товарни превозни средства.

В същото време се наблюдава бум на търсенето в сектора на транспорта, поради което много компании за превози наемат студенти, които обучават сами, става ясно от думите на Рийдър.

„Без камиони и хора, които да управляват камиони… стоките ще си седят на пристанищата и в складовете, вместо да отидат към дестинациите, където могат да бъдат потребявани”, добавя той.

Още: Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да смекчи кризата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com