Пазарът на криптовалути премина границата от 2 трилиона долара

3065
Пазарът на криптовалути премина границата от 2 трилиона долара
Снимка: istock

Криптовалутите се радват на засилено внимание от страна на инвеститорите, което спомогна общата пазарна капитализация на всички търгувани виртуални валути да премине психологическата граница от 2 трилиона долара.

В началото на тази седмица биткойн за кратко премина цена от 48 000 долара, като само за седем дни поскъпна с около 20%. Досега през 2022 година, най-популярната криптовалута се търгуваше в диапазона 34 000 – 44 000 долара.

Предлагат ли анонимност разплащанията в биткойн?

Някога биткойн се славеше като бастион на анонимността. Именно поради това, основната критика към криптовалутата бе, че се използва за ...

Поскъпването на виртуалните валути се случва на фона на войната в Украйна и несигурността на международните пазари, което показва, че инвеститорите разглеждат дигиталните активи като алтернатива на традиционните финансови пазари.

Пазарната капитализация на криптовалутите премина 2 трилиона долара в края на миналата седмица, става ясно от данните на CoinMarketCap, цитирани от Reuters.

Това не е най-високата стойност на пазара от историческа гледна точка, тъй като през ноември миналата година за кратко бе преминал равнището от 3 трилиона долара. Тогава биткойн бе на рекордно висока цена от 69 000 долара.

След това последва понижение, тъй като пазарът бе наводнен от хиляди нови виртуални валути, което забави растежа. За сравнение, според данните на CoinMarketCap, през ноември миналата година на пазара е имало близо 5 000 различни криптовалути, докато понастоящем броят им достигат цели 18 533. 

Към момента на подготвяне на материала, общата пазарна капитализация на всичките 18 533 виртуални валути възлиза на близо 2.15 трилиона долара. За последно пазарът бе на подобно ниво за кратко в началото на февруари тази година.

Намалява доминацията на биткойн при разплащанията с криптовалути

Потребители и бизнес започват все по-често да използват криптовалути, различни от биткойн, за своите разплащания. Това сочат данните на...

Пазарната капитализация на биткойн оформя приблизително 42% от стойността на целия пазар, достигайки 903 млрд. долара. През ноември миналата година, капитализацията на биткойн бе над 1 трилион долара.

Въпреки, че биткойн си остава доминант на пазара, делът му е паднал значително спрямо началото на 2021 година, когато оформяше около 70% от стойността на целия пазар.

Много инвеститори в криптовалути знаят, че биткойн се слави с пословична волатилност, тоест бързите печалби лесно могат да се превърнат в светкавични загуби.

„Въпреки, че биткойнът остава силен в краткосрочен план, нарастващите цени на петрола увеличават вероятността от рецесия през следващата година, година и нещо”, казва Маркус Сотириу, анализатор в базирания във Великобритания брокер на дигитални активи GlobalBlock.

Към момента на подготвяне на материала, биткойн се търгува на цена от 47 618 долара.

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

Още: Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com