Пет сигнала, че руската икономика все още не потъва въпреки фалита

4999
Пет сигнала, че руската икономика все още не потъва въпреки фалита
Снимка: Pixabay

Русия може да е изпаднала в дефолт за първи път, откакто болшевиките са отказали да изплатят огромен външен дълг след революцията през 1917 г., но нейната икономика от 1,8 трлн. долара все още не е потънала.

Санкциите, наложени от Запада след инвазията в Украйна, създадоха най-големия външен шок за руската икономика след падането на Съветския съюз през 1991 година. До момента икономиката на страната обаче продължава да е забележително устойчива, пише Reuters.

От болшевиките до Путин: История на руските фалити

През 1918 г. съветският революционер Лев Троцки казва на западните кредитори, ужасени от отказа на болшевиките за изплащат външния дълг...

„Дефолтът“ на Русия, който бе обявен от САЩ в понеделник и отречен от Кремъл, е много различен от дълговите кризи на страната от предишни години. През 1918 г. болшевиките са отказали да плащат, а през 1998 г. Русия не е могла да изплати вътрешните си задължения.

Този път обаче Москва може да плати и твърди, че е готова да го направи, но Западът блокира покриването на дълга.

Понастоящем се наблюдават пет признака, че руската икономика все още е устойчива.

Най-добре представящата се валута в света

Рублата, която в продължение на десетилетия бе избягвана дори от руснаците заради нейната нестабилност, е най-добре представящата се валута в света спрямо щатския долар от началото на годината.

Стойността ѝ се повиши от постъпленията от износ на стоки, спада във вноса и капиталовия контрол. На 22 юни рублата удари 7-годишен връх спрямо долара и еврото.

Инвеститорите все още изкупуват дълга на по-рискови държави от Русия

Инвеститорите продължават да изкупуват държавния дълг на автократични страни, въпреки новата забрана на САЩ за изкупуване на руски дълг...

Русия има излишък по текущата сметка, равняващ се на 110,3 млрд. долара за първите пет месеца на 2022 г., спрямо 32,1 млрд. долара през същия период на миналата година, показват данните на централната банка.

Петрол

Петролът, който е жизнената сила на руската икономика, се търгува за над 100 долара за барел след началото на войната Украйна. Суровият петрол сорт „Брент“ се търгуваше за 112,99 долара в понеделник.

Чрез високите цени на петрола Русия, вторият по големина износител в света след Саудитска Арабия и най-голям световен износител на природен газ, си осигурява смекчаване на санкциите, равняващо се на трилион долара годишно.

Западните санкции принудиха Русия да продава петрола си с големи отстъпки достигащи до 40 долара за барел в Китай и Индия. Представители на Белия дом обаче казват, че Москва в момента печели повече от износа на енергия, отколкото преди войната.

Лихви

Руската централна банка намали основния си лихвен проценти до нивото отпреди кризата от 9,5% на 10 юни. Същевременно не изключи шанса за по-нататъшно облекчаване, тъй като инфлацията се забави.

Ще удари ли ЕС руското злато?

Лидерите на ЕС са готови да засилят натиска върху Русия след срещата на върха тази седмица, като е възможно новият пакет санкции д...

Непосредствено след инвазията Русия повиши лихвите до 20%. Това все още е далеч под астрономическите 150%, наложени точно преди девалвацията през август 1998 година.

Храни

Все още има храна в магазините на Москва и малко признаци на паника. След инвазията се наблюдаваше паническо изкупуване на стоки като захар, но това отшумя. Понастоящем магазините в Москва изобилстват от храна.

Това е рязък контраст с паническото купуване на стоки, което съпътства девалвацията от 1998 г. и недостига на храна от периода след падането на Съветския съюз през 1991 година.

Безработица

Нивото на безработица е рекордно ниско и достига до едва 4% през април.

Някои се опасяват, че безработицата може да бъде подценена, тъй като големите компании все още не са започнали да съкращават персонал. Засега обаче само 3 млн. руснаци са безработни.

Рублата скочи до близо 7-годишен връх спрямо щатския долар

Стойността на руската рубла се покачи в понеделник до почти седемгодишен връх спрямо щатския долар на Московската борса. Ръстът е ...

Още: Русия фалира, Кремъл не осъществи дължими плащания по държавни книжа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com