Пригожин е натрупал над 250 млн. долара от природни ресурси въпреки санкциите

1988
Пригожин е натрупал над 250 млн. долара от природни ресурси въпреки санкциите
Снимка: Getty Images

Санкционираният руски олигарх Евгений Пригожин е генерирал приходи от над четвърт милиард долара от глобалната си империя за природни ресурси през четирите години преди инвазията на Владимир Путин в Украйна. Това гласи разследване на Financial Times, като изданието се позовава на корпоративни документи.

Журналистите са установили, че западните санкции, действащи години наред срещу основателя на частната военна компания "Вагнер", не са успели да спрат стотиците милиони, които са постъпвали към Пригожин от добив на нефт, газ, диаманти и злато.

Заради Пригожин напрежението в руската армия расте (ВИДЕО)

Руското военно министерство отрече, че полеви командири на милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна ...

ОЩЕ: "Вагнер" с огромни печалби от злато в Африка, инвестира ги във войната в Украйна

Приходите, реализирани от бизнеса на Пригожин в страни като Судан и Сирия от 2018 г. насам, помогнаха на подкрепяния от Кремъл "кетъринг магнат" да се превърне в могъщ военен командир в пълномащабната война на президента Владимир Путин в Украйна.

Припомняме, че ЧВК "Вагнер" е обвинявана в нарушаване на човешките права и военни престъпления, включително убийства, изтезания и изнасилвания, в почти всички страни, в които е действала.

Financial Times анализира сметките на компании, подкрепяни от "Вагнер", които вече са санкционирани от САЩ, ЕС и Обединеното кралство за това, че са контролирани от Пригожин. Детайлно са разгледани и сметките на все още несанкционирани фирми, разкрити в изтекли правни документи. Резултатите за първи път показват финансовите мащаби на "транснационалната престъпна организация", както САЩ определиха ЧВК "Вагнер".

Анализът изключва руските предприятия за кетъринг и недвижими имоти на Готвача на Путин, които са получили големи държавни поръчки и представляват значителна част от състоянието му.

Кадиров планира своя частна военна компания, ще се конкурира с Пригожин

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че обмисля да създаде частна военна компания и да се конкурира с ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожи...

Миналия месец американското министерство на финансите заяви, че "Вагнер", която е вербувала десетки хиляди руски осъдени да се бият в Украйна, е участвала в "сериозна престъпна дейност, включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физическо насилие в Централноафриканската република и Мали".

Задграничните наемнически и пропагандни операции на "Вагнер" в подкрепа на диктатори и силни военни фигури са предоставили на Кремъл инструмент за външна политика, който може да бъде отречен от Москва, като същевременно са помогнали за обогатяването на нейния основател.

Години наред Пригожин отричаше всякаква връзка с ЧВК и нейните международни наемнически операции - до миналата година, когато призна, че я е основал през 2014 г. През 2022 г. той се появи във видеоклип, в който се виждаше как набира затворници в руска наказателна колония и им обещава помилване, ако служат 6 месеца във "Вагнер" на фронта, биейки се за Русия срещу Украйна.

Пригожин за първи път беше санкциониран от САЩ през декември 2016 г. и включен в списъка на ФБР с най-издирваните лица през 2021 г. Той бе подлаган на все по-засилен контрол от страна на западните правителства, но поредицата от санкции, очевидно, не е успяла да спре бизнеса на "Вагнер" с природни ресурси в Африка и Близкия изток.

През 2018 г. правителството на САЩ наложи санкции на "Евро Полис" - контролирана от Пригожин компания, която е получила енергийни концесии от сирийския президент Башар Асад в замяна на наемници на "Вагнер", освобождаващи петролни находища от "Ислямска държава" по време на гражданската война в страната.

Guardian: Пригожин все повече рискува да бъде разлюбен от Путин

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин призна, че неговата групировка от наемници е изправена пред трудности в Украйна и че скоро щ...

Отчетите на "Евро Полис" показват, че санкциите са имали ограничен ефект върху дейността ѝ, като през 2020 г. компанията е реализирала продажби в размер на 134 млн. долара и нетна печалба от 90 млн. долара. Това представлява възвръщаемост на собствения капитал от 180%, който е бил репатриран в Русия.

През декември 2021 г., два месеца преди инвазията на Путин в Украйна, компанията отчита срив на приходите до малко над 400 000 долара, но все още разполага с 92 млн. долара в брой в баланса си.

Други наемнически операции на Пригожин са далеч по-малки, но продължават да търгуват въпреки санкциите. Компанията M Invest с предмет на дейност добив на злато в Судан, която е санкционирана от правителството на САЩ през юли 2020 г., все пак генерира продажби в размер на 2,6 млн. долара през следващата година.

Две дружества, които според данните за износа са доставили големи количества промишлено оборудване на подкрепяни от "Вагнер" компании в Судан и Централноафриканската република, генерират приходи от над 6 млн. долара до края на 2021 г.

Отчетите показват и как някои контролирани от Пригожин компании, изглежда, са прехвърлили дейността си в други структури преди западните ходове за закриването им. Mercury LLC - фирма, работеща в сирийския петролен сектор и санкционирана от ЕС през 2021 г., генерира продажби за 67 млн. долара през трите години преди наказателните мерки, но след това декларира нулеви приходи.

Пригожин: Забраниха ми да вербувам затворници, това дразни руските генерали

Евгений Пригожин и неговата частна военна компания „Вагнер“ са били отстранени от процеса по набиране на затворници, които ...

Анализът на компаниите за природни ресурси, подкрепени от "Вагнер", се основава на техните последни налични отчети до декември 2021 г. Приходите и печалбите, декларирани от тези дружества в Русия, са преизчислени от рубли в долари по текущи обменни курсове.

В отговор на статия на Financial Times за бизнес дейността и избягването на санкции от страна на Пригожин, публикувана наскоро, Готвача на Путин написа в канала на своята фирма за кетъринг "Конкорд" в "Телеграм": "Смятам, че всякакви санкции срещу мен, ЧВК "Вагнер", както и срещу всички юридически и физически лица на Руската федерация, са абсолютно незаконни... Плюя и ще плюя по всички санкции".

В отговор на друга статия на FT за дейността на "Вагнер" в Африка, включително убийства и пропаганда, той заяви, че материалът е верен, но твърдеше, че не е реализирал големи печалби. "Financial Times, ако не знаете, това е британско издание, публикува статия за ЧВК "Вагнер", в която много неща изглеждат верни", написа той. "С изключение на последната част, в която се говори за моето финансово обогатяване".

ОЩЕ: Пригожин обвини Шойгу и Герасимов в държавна измяна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com