Путин печели с тавана за руския петрол, но успехът е на път да се обърне срещу него

10255
Путин печели с тавана за руския петрол, но успехът е на път да се обърне срещу него
Снимка: Kremlin.ru

Русия успява да избегне санкциите на Г-7 за износа на руски петрол и промените в търговските потоци ще увеличат приходите ѝ в момент, когато цените на петрола почват да гледат към границата от 100 долара за барел. Почти 3/4 от общия обем на танкерния петрол от Русия отплава през август без западна застраховка, с помощта на която страните от Г-7 искаха да наложат ценови лимит от 60 долара за барел. Това се доказва от анализ на документи за доставка и застраховка, направен от Financial Times.

През пролетта 50% от общия износ на Русия беше без западна застраховка и има несъмнено увеличение, както се вижда от данните на анализаторската компания Kpler. Това увеличение показва, че Москва се е научила да заобикаля ценовите ограничения и това ѝ дава възможност да увеличи доставките на петрол на цени, близки до международните.

Според Киевското училище по икономика стабилното покачване на цените на петрола от юли насам, съчетано с успешните усилия на Москва да намали отстъпката за доставяния петрол, може да доведе приходите от петрол на Русия да бъдат поне с 15 милиарда долара по-високи през 2023 г., отколкото ако бяха спазени ценовите ограничения.

Още: "Сглобката" реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол

Злото никога не идва само

СНИМКА: iStock

Това представлява двоен удар срещу опитите на Запада да ограничи петролните приходи на Москва, които съставляват най-голямата част от руския бюджет. Западните страни правят тези опити, откакто Русия започна конфликта в Украйна.

Сега много по-голяма част от руския петрол се продава без ценови праг, но това не е всичко. Нарастващата независимост на Русия като продавач съвпадна със силното покачване на цените на петрола, които достигнаха 95 долара за барел за първи път от 13 месеца.

Руската петролна индустрия е изправена пред сериозни проблеми, включително недостиг на вътрешния пазар на петролни продукти и спад в обема на износа като цяло. Статистическите данни обаче сочат, че Кремъл ще има повече пари за военни операции от експорт на петрол.

Още: Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници

Русия забрани износа на дизел и други горива, което е много сериозно, тъй като е един от най-големите продавачи в света. Този ход породи опасения, че Владимир Путин се опитва да удари петролния пазар, както направи с природния газ миналата година, причинявайки енергийна криза.

Икономистът от Киевското училище по икономика Бен Хилгенщок коментира: "Като се имат предвид промените в доставките на руски петрол, ще бъде много трудно да се наложи таван на цените в бъдеще. Още по-жалко е, че не успяхме да постигнем такова съответствие, когато имахме повече лостове".

ЕС и САЩ до голяма степен забраниха вноса на руски петрол, но таванът на цените на Г-7 имаше за цел да задържи цената на руския петрол на световния пазар. Целта беше да се избегнат недостиг на доставки и скокове на цените с катастрофални икономически и политически последици. Западното предоставяне за руски услуги като корабоплаване и застраховане е разрешено, но само при условие, че Русия продава петрол за по-малко от 60 долара за барел. Но частично отказът на западните корабособственици и застрахователи да обслужват износа на руски петрол се дължи на техните страхове, че дори да получат така наречените "сертификати", че петролът, който транспортират, се продава за по-малко от 60 долара за барел, може да се окаже измама.

Преди войната в Украйна, Москва разчиташе на западни фирми за доставка на петрол на пазара. Следователно Г-7 смята, че няма голям избор и ще трябва да се съгласи.

Когато Г-7 въведе ценови ограничения миналия декември, руският петрол първоначално падна в цената до 40 долара за барел и се продаваше с голяма отстъпка в сравнение със световните цени. Москва предложи такива отстъпки, защото спешно трябваше да пренасочи милиони барели, които преди това бяха предназначени за Европа, към нови азиатски купувачи.

Още: Индия разиграва Русия - купува петрол с отстъпка, а парите си връща обратно

Не е черно и бяло: Русия също се сблъсква с проблеми

СНИМКА: Kremlin.ru

Експерти от Киевската школа по икономика са изчислили, че санкциите, ограниченията и забраните са стрували на Русия 100 милиарда долара пропуснати приходи от износ на петрол след януари 2022 г.

През май Русия изнасяше около 3 милиона барела петрол "Уралск" и ESPO по море всеки ден, използвайки танкери със западна и незападна застраховка. През август този обем намаля до 2,5 милиона барела на ден. Намаляването се дължи на спад в трафика на танкери, подкрепяни от Запада, които превозваха само 626 000 барела на ден, по-малко от половината от обемите през май. А това предполага по-малко обем и вдигане на цената.

Още: Британското разузнаване: Русия изпитва недостиг на петролни продукти

Забраната за износ на руско дизелово гориво може да бъде удар върху приходите на Русия, но само временно. Тепърва обаче ще се види колко време - дали няма вътрешна война там между бизнес и власт, което да повлияе на приходите в руския бюджет? Да не забравяме, че за да успокоява руския петролен бизнес и той да не изнася кажи-речи всичко навън, държавата го дотира със субсидии, та да има и за вътрешния пазар - но тъй като стана вече скъпо, Путин тръгна да намалява субсидиите и за руските петролни компании стана изгодно да изнасят, не да търгуват в Русия.

При вътрешна война между държава и бизнес, положението ще действа както тавана на Г-7 поне по отношение на финансирането на войната в Украйна за руската армия, макар и не за стабилността на световните пазари. С други думи - ако Путин не иска заради вътрешни проблеми и прекалено намаляване на износа на петрол и горива да губи пари, които иначе хвърля за авантюрата си в Украйна, ще трябва да урегулира нещата в Русия, което ще успокои и световните пазари в известна степен. Прекалено успокояване обаче не е в интерес на руския диктатор, защото тогава обемът на петрол и горива ще се увеличи, а това предполага падане на цената и естествено движение към определения таван, след като има повече предлагане - парадокс, нали: Русия спря износа на дизелово гориво. Какво следва?

Статия от: Крис Кук и Дейвид Шепърд, Financial Times

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com