Руският втечнен газ добре показва кой в Европа не се отказва съвсем от Путин

6376
Руският втечнен газ добре показва кой в Европа не се отказва съвсем от Путин
Снимка: iStock

Испания е европейската държава, която внася най-много руски втечнен газ. Това е новината, която обикаля всички по-големи испански медии - особено силен акцент има в каталунските издания El Mundo и La Vanguardia.

В пъти повече

Според материал в El Mundo, за първите 9 месеца на тази година Испания е внесла толкова руски газ, колкото е внесла през цялата 2022 година. Нещо повече - количеството за първите три тримесечия внесен руски втечнен газ в Испания е 6 пъти повече, отколкото през 2018 година. Данните са от изследване на IEEFA (Институт за енергийна икономика и финансов анализ). независима организация, базирана в Хюстън.

Испания е внесла руски втечен газ в обем от 5,21 милиарда кубични метра за периода януари до септември 2023 г., следвана от Франция (3,19 милиарда кубични метра) и Белгия (3,14 милиарда кубични метра). Испания и Белгия са увеличили покупките си с 50% в сравнение със същия период на 2022 г. За сметка на това Холандия спря да предлага услуги за регазифициране на руски втечнен газ, а Обединеното кралствонапълно забрани руския внос на това гориво. Според данните на Enagás за януари - септември 2023 година, Русия е вторият доставчик на втечнен газ и третият в общия газов микс за Испания, с дял от 18% от вноса.

Едно от оправданията - Испания има най-много терминали за втечнен газ в Европа и руският внос всъщност не е само за страната. Испания е реекспортирала 1,05 милиарда кубически метра втечнен природен газ между януари и септември 2023 г., като в този период реекспортът ѝ за Италия почти се е удвоил на годишна база.

Не трябва обаче да се забравя - преди старта на войната в Украйна, Русия изнасяше за Европа и то главно Западна Европа над 155 - 160 млрд. кубични метра тръбен газ. Сега това ниво е 21 млрд. куб. метра и то по данни на "Газпром": "Газпром" се похвали: Доставките ни за Китай ще надминат тези за Западна Европа

Кой управлява в Испания?

И там нещата с властта се крепят на тънък косъм - имаше предсрочни парламентарни избори, спечелени от Народната партия, но тя нямаше достатъчно мнозинство, за да състави правителство. Затова отново социалистите, водени от Педро Санчес, са на власт, но в широка коалиция, включително със сепаратистки партии. Именно заради отстъпки на Санчес към Каталуния и то за помилване на Карлес Пучдемон заради незаконния референдум за отделяне на провинцията от Испания има огромни протести в Мадрид: Мадрид се вдигна срещу испанския премиер и амнистията за независимостта на Каталуния (ВИДЕО). Санчес обаче формира коалиция с 3 гласа повече от нужните в испанския парламент: Въпреки амнистията на каталунците: Педро Санчес пак стана премиер на Испания

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com