Ръст в продажбите на руски петрол в Южна Европа

4699
Ръст в продажбите на руски петрол в Южна Европа
Снимка: iStock

Южна Европа все по-често се обръща към покупката на руски петрол преди ембаргото върху черното злато от федерацията да влезе в сила след четири месеца.

Доставките в италианските и турските пристанища достигнаха неколкоседмичен пик през първите седем дни на август. Това, от своя страна, компенсира намалените руски доставки за Северна Европа, посочват данни за проследяване на плавателни съдове, цитирани от Bloomberg.

Саудитска Арабия и ОАЕ са готови да увеличат добива на петрол, ако енергийната криза се влоши

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) взе решение в сряда да увеличи дневния добив на петрол със с...

Доставките от Русия за средиземноморския район достигат връх, като се увеличават до отчетените количества от средата на юни.

Доставките от петролните терминали на Балтийско и Черно море до рафинериите в Италия удрят седемседмичен връх. Количествата, достигнали до Турция пък поставят шестседмичен рекорд. Испания направи първата си покупка на руски петрол сорт Урал през април, а горивото бе доставено от казахстанската транспортна компания KazTransOil до Билбао. Миналата седмица пък Гърция също получи доставка на сорт Урал, идваща от Балтийско море – нещо, което не се е случвало от февруари.

Увлеченията в продажбите на руски петрол в тези европейски страни преди налагането на ембарго подчертава трудностите, които регионът изпитва в откъсването си от зависимостта от руски горива. Преносът на някои от тези товари от неруски доставчици, показва колко трудно ще бъде прилагането на санкциите, когато последните влязат в сила през декември.

През първата седмица на август общото количество на руските доставки на петрол възлиза на 3.46 млн. барела на ден, в сравнение с 3.51 млн. през последната седмица на юли, сочат данните за проследяване на плавателни съдове. Осреднените стойности на доставките за последните четири седмици възлизат на 3.25 млн. барела на ден.

Генералният секретар на ОПЕК: Членството на Русия в ОПЕК+ е жизненоважно

Новият генерален секретар на ОПЕК Хайсам ал Гайс, който встъпва в длъжност от днес, посочи в неделя, че членството на Русия в ОПЕК...

Доставките на руски петрол за Азия се равняват на около 1.75 млн. барела на ден, спад от продажбите от над 2.1 млн. през април и май. Доставките до европейски купувачи, включително Северна Европа, Средиземноморието и региона на Черно море, обаче удрят петседмичен връх от 1.38 милиона барела на ден. Преди началото на инвазията доставките за Европа се равняват на над 1.85 милиона барела на ден.

Приходите на Кремъл от продажбите на петрол продължават да се увеличават, като средната печалба за четири седмици нараства до 11-седмичен връх. Ръстът в приходите е отчетен въпреки по-ниската ставка на експортното мито за барел върху доставките за месец август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com