Спиращият помощта от САЩ за Украйна оцеля засега, САЩ имат нов бюджет

8938
Спиращият помощта от САЩ за Украйна оцеля засега, САЩ имат нов бюджет
Снимка: Getty Images

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) пропусна крайния срок в петък (22 март) полунощ, за да приеме новия бюджетен пакет за финансиране на разходите на САЩ, но все пак успя да го направи рано сутринта в събота. Пакетът е в размер на 1,2 трилиона долара.

Проточването на гласуването на пакета ще остави за кратко някои агенции на федералното правителство без финансиране, съобщава The Wall Street Journal. Сега той трябва да бъде подписан от американския президент Джо Байдън, което се очаква да стане много бързо (*случи се в събота по обяд източно време).

Забавянето дойде заради възражения на най-крайните републиканци. Именно те доведоха и до шокиращо за председателя на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън развитие – неговият пост е под заплаха. Беше подадена молба да бъде освободен, но тя не мина по бързата писта и не беше проведено гласуване веднага. Всеки конгресмен може да подаде молба за освобождаване на председателя и следва гласуване, в което трябва обикновено мнозинство за решение: Блокиращият американската помощ за Украйна Майк Джонсън може да изхвърчи от поста си*

Още: Майк Джонсън с уверение за Киев: Няма да забавим помощта за съюзниците на САЩ

В момента, в Камарата на представителите съотношението на републиканците и демократите е 218:213. Това значи, че Джонсън може да си позволи само двама републиканци да не го подкрепят. Но вече няколко демократи казаха, че не искат той да бъде отстранен – с това се прокарва възможност Джонсън да бъде притиснат и най-после да пусне одобрения от Сената пакет за помощ за Украйна: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Още: Шикалкавене: Пак нов курс за помощта за Украйна в долната камара на Конгреса

Битката за бюджета на САЩ

СНИМКА: iStock

Лидерите от двете партии казаха, че са постигнали победи по ключови въпроси по време на преговорите, въпреки че общите нива на разходите не са се отклонили значително от общите суми, определени миналата пролет по време на преговорите за тавана на дълга. Демократите казаха, че са спасили съкращенията в програмите за образование, труд и здравеопазване, докато републиканците казаха, че успешно са намалили разходите за чуждестранна помощ и НПО, които помагат на мигрантите (20% орязване на досегашните разходи от около 300 млн. долара годишно, включително за две НПО, оказващи помощ на Газа и бежанци от Близкия изток).

Освен това, републиканците си извоюваха орязване на 20 млрд. долара от бюджета на данъчните (IRS). Бюджетът ѝ става 60 млрд. долара, вместо 80 млрд. долара. IRS обаче твърди, че намаленият бюджет няма да ѝ попречи да одитира внимателно корпорациите и най-богатите хора в САЩ.

Беше решено и да има увеличение на заплатите на конгресмените и сенаторите – с 8000 долара годишно. Сега годишната заплата е 174 000 долара.

С финансовия пакет ще бъде финансирана работата на федералното правителство до края на настоящата фискална година в САЩ, която започна преди шест месеца. Благодарение на закона ключови федерални органи, като например министерствата на вътрешната сигурност и на правосъдието, Държавният департамент и финансовото министерство, ще продължат да получават финансиране до 30 септември.

Първа реална стъпка за ново отлагане на фалита на правителството на САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com