Тези икономики се радват на неочакван подем заради изтичането на хора и капитали от Русия

2130
Тези икономики се радват на неочакван подем заради изтичането на хора и капитали от Русия
Снимка: iStock

Много икономики усетиха негативните последствия от руската инвазията в Украйна, но за няколко страни потокът от мигранти, напускащи Русия заедно със своите капитали, провокира изненадващ икономически бум.

Грузия, бившата съветска република, намираща се на южната граница на Русия, е сред няколкото страни, включително Армения и Турция, чиито икономики се радват на подем на фона на продължаващите сътресения, пише CNBC.

Най-малкото 112 000 руски граждани са емигрирали в Грузия през тази година, сочат данните за лицата преминали границата на страната. Първата вълна от близо 43 000 руснаци пристигна след руското нападение над Украйна, започнало на 24 февруари тази година, като бе последвана от втора миграционна вълна в резултат на обявлението за мобилизация в Русия през септемри. Точният брой на руснаците влезели в Грузия като част от втората вълна е трудно установим.

Първата вълна представлява близо една четвърт (23.4%) от емигрантите, напуснали Русия към края на месец септември, според онлайн проучване сред 2 000 руски мигранти, проведено от Ponars Eurasia.

Голяма част от останалите руски мигранти са заминали за Турция (24.9%), Армения (15.1%) и непосочени „други” страни (19%).

Входящият поток руски мигранти оказва положителен ефект върху икономиката на Грузия, която вече се движеше във възходяща посока след забавянето в резултат на COVID-19. Местната валута, грузинско лари, е поскъпнало с 15% спрямо щатския долар през тази година.

Международния валутен фонд очаква грузинската икономика да нарасне с 10% през 2022 година. МВФ ревизира тройно очакванията за Грузия, след като през април прогнозираше ръст на БВП на страната от 3%.

„Скок на имиграцията и финансовите потоци, предизвикани от войната” са сред причините цитирани за повишаването на прогнозата. МВФ посочва още, че очаква икономиката на Турция да нарасне с 5% през тази година, докато БВП на Армения ще скочи с цели 11% поради „голям приток на външни доходи, капитал и работна ръка в страната.”

Грузия се възползва от драстичния скок при входящите капиталови потоци, идващи главно от Русия. Русия оформя цели 59.6% от входящите чуждестранни капиталови потоци в Грузия само през октомври месец, чийто общ обем нараства с внушителните 725% на годишна база.

В периода февруари-октомври, руснаците са трансферирали 1.412 млрд. долара към грузнски сметки, което е повече от четворно увеличение спрямо преведените 314 млн. долара през същия период на миналата 2021 година, според данните на Националната банка на Грузия.

Междувременно, руснаци са разкрили над 45 000 банкови сметки в Грузия към края на месец септември, което удвоява общия брой на сметките на руски граждани в страната.

Мигранти с висока икономическа активност

Стратегическото местоположение на Грузия и нейните исторически и икономически връзки с Русия, правят страната очевидна входяща точка за руските мигранти. Междувременно, либералната миграционна политика на страната, позволява на чужденците да живеят, работят и основават бизнеси в Грузия без необходимост от виза.

Подобно на Армения и Турция, страната се съпротивлява срещу налагането западните санкции срещу Русия, позволявайки на руснаците и техните пари свободно да преминат границата й.

От своя страна Турция е издала разрешителни за пребиваване на 118 626 руски граждани през тази година, сочат официални данни на турското правителство, като една пета от продажбите на имоти на чужденци в страната се оформя от руснаци. Арменското правителство не е откликнало на молбата на CNBC за предоставяне на данни за миграционните потоци или имотните сделки.

Така или иначе, икономическият принос изненадва дори експертите.

„Имахме двуцифрен растеж, който никой не очакваше”, казва Михаил Кукава, ръководител икономическа и социална политика в грузинската организация „Институт за развитие на свободата на информацията”.

Изглед от Тбилиси, столицата на Грузия;   Снимка: iStock

Трябва да се отбележи, че значителна част от повишението идва след забавянето на растежа по време на COVID пандемията. Но Кукава посочва, че също така е показател за икономическата активност на придошлите мигранти. Въпреки, че пристигането на десетки хиляди руснаци може и да не изглежда особено голяма цифра дори за страна като Грузия, чието население възлиза на 3.7 млн. души, потокът руснаци е 10 пъти по-голям спрямо цялата минала 2021 година, когато пристигналите руски граждани са достигали 10 881 души.

Руснаците изкупиха самолетните билети за Турция и Грузия след обявяването на мобилизацията

Руснаците изкупиха всички билети за директните самолетни полети от Москва до турския мегаполис Истанбул и до арменската столица Ереван ...

„Те са високоактивни. 42 000 произволно избрани руски граждани не биха имали това въздействие върху грузинската икономика”, казва Кукава, визирайки първата вълна от мигранти, много от които заможни и високообразовани. За сравнение, втората вълна по-вероятно е била мотивирана от „страх”, казва той, отколкото от икономически фактори.

Успех или проблем

Пазарът на жилища в Грузия е сред секторите, почувствали най-очевидно въздействието на новодошлите руснаци. Цените на имотите в столицата Тбилиси са нараснали с 20% на годишна база към края на месец септември, а сделките скачат с 30%, сочат данните на грузинската банка TBC. Цените на наемите пък се изстрелват със 74% за същия период.

В периода януари-ноември тази година в Грузия са регистрирани 12 093 нови руски компании, което е повече от 13 пъти спрямо общият брой, отчетен през 2021 година, става ясно от данните на националната статистическа служба на Грузия.

Понастоящем грузинското лари се търгува на 3-годишен връх.

Въпреки всичко това, не всички са ентусиазирани от новите перспективи пред Грузия. Като бивша съветска република, която е водила кратка война с Русия през 2008 година, грузинските взаимоотношения с Русия са сложни, като някои грузинци се страхуват какво социално-политическо въздействие могат да имат придошлите руснаци.

Еднопосочните полети от Москва до Дубай поскъпнаха в пъти след обявената мобилизация в Русия

Еднопосочните самолетни билети от Москва до Дубай поскъпнаха рязко до цени от близо 5000 долара, като много полети са напълно разпродад...

Базираната във Вашингтон организация Hudson Institute предупреди, че „Кремъл може да използва тяхното присъствие като претекст за бъдеща намеса или агресия.”

Според Михаил Кукава има риск положителният ефект да се превърне в нещо негативно, когато „руското плутократично правителство” тръгне след емигриралите руснаци. „Това е основно притеснение в Грузия”, казва той.

„Дори и те да не са заплаха сами по себе си”, продължава Кукава, посочвайки, че мнозинството от мигрантите са руснаци „от ново поколение”, „Кремъл може да използва това като претекст да дойде и да ги защитава. Това натежава повече от всеки икономически ефект, който могат да имат.”, добавя той.

Забавяне на растежа дебне зад ъгъла

Анализаторите изглежда вземат предвид несигурността в прогнозите си. Грузинското правителство и Централната банка на страната вече заявиха, че очакват растежа да се забави през 2023 година.

Международният валутен фонд също предвижда растежът да намалее до 5% догодина.

Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един ев...

„Растежът и инфлацията се очаква да се забавят през 2023 година на фона на умерени входящи чуждестранни потоци, влошаващи се глобални икономически и финансови условия”, посочиха от МВФ по-рано през този месец.

„Това индикира, че грузинското правителство не очаква, че те ще останат”, казва Кукава относно пристигналите руснаци.

Според проучването на Ponars Eurasia, реализирано в периода март-април, по-малко от половината (43%) руски мигранти посочват, че планират да останат дългосрочно в първата страна, в която са пристигнали след напускането на родината си. Над една трета (35%) посочват, че не са взели решение още, докато близо една осма (18%) възнамеряват да се преместят в друга страна, а едва 3% планират да се завърнат в Русия.

„По-добре е за нас - както правителството, така и Националната банка - ако не базираме икономическите си допускания на базата, че тези хора ще останат”, добавя Кукава.

Още: Кои валути поевтиняха най-много през 2022 година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com