Топ играчите в автомобилната индустрия отказаха да продават само електрически коли

4848
Топ играчите в автомобилната индустрия отказаха да продават само електрически коли
Снимка: Getty Images

Най-големите играчи в автомобилната индустрия отказват да подкрепят искането да продават само електрически коли от 2040 година, удряйки cериозно по световните климатични амбиции.

Конференцията на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, която се председателства от Великобритания, поиска от правителства, произвoдители и инвеститори да обещаят, че „ще работят за това всички продажби на нови автомобили и микробуси да бъдат с нулеви емисии в световен мащаб до 2040 г. и не по-късно от 2035 г. на водещите пазари”, сочи декларация, видяна от CNN.

Обещанието бе промотирано от организаторите на COP26 като ключово в усилията за поддържане на въглеродните емисии под равнището, определено от Парижкото споразумение за климата, което цели да ограничи покачването на глобалната температура до 1.5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Но Toyota и Volkswagen, които са най-големите производители в света по размер на продажбите, както и BMW, Nissan и други концерни, отказаха да подпишат декларацията.

Активисти на тема климата посочват, че Китай и САЩ, които са най-големите автомобилни пазари в света, също отказват да подкрепят споразумението.

Германия, където се намира най-голямата автомобилна индустрия в Европа, също посочва, че не е готова да подпише подобна декларация, казва неназован източник от германското правителство.

„Най-тревожното днес е, че големи икономики като САЩ, Германия, Китай, Япония и производители като VW, Toyota и Hyundai дори не можаха да се накарат да подпишат декларация за електрически превозни средства, която обещава по-малко от това, което всъщност е необходимо за поддържане на климатичната сигурност.”, посочва Мартин Кайзер, изпълнителен директор на Greenpeace Germany.

CNN са потърсили коментар някои от отказалите да подпишат декларацията.

От Toyota посочват в изявление, че няма нужното време да прокара такава мащабна политика до 2040 година, особено в Азия, Африка и Близкия изток, които страдат от липса на „среда за промотиране на електрификация”.

„Поради това намираме за трудно да се ангажираме с подобна съвместна декларация и не участвахме в подписването й”, добавят от японската компания. Държавата дава до 6135 евро за покупка на нов електромобил

Volkswagen, която инвестира сериозно в електрически коли и планира изграждането на шест завода за коли на ток в Европа до 2030 година, посочва, че е напълно ангажирана със стратегията, която първоначално е означавала постигане на неутрално въглеродни прeвозни средства.

Но подобно на Toyota, германският концерн посочва, че краен срок 2040 година не кореспондира с темповете, с които неутрално въглеродните коли ще се разпространят по света. Освен това всеки преход към електрическа мобилност трябва да върви ръка за ръка с „енергиен преход към 100% възобновяеми източници”.

От Volkswagen добавят, че различните региони имат различен капацитет за проникване на електрическите коли, които зависят от фактори, като местни политически решения и инфраструктурни инвестиции.

Електрически автомобил на зарядна станция във Вилнюс, Литва;    Снимка: iStock

BMW също отказва да подпише декларацията, като посочва „значителна несигурност” относно това до каква степен преходът към въглеродно неутрални коли ще бъде подкрепен по света, особено сред различните пазари.

Компанията посочва, че разполага с въглеродно неутрална технология, като някои модели автомобили ще бъдат единствено на батерии от началото на 2030 година.

Не всички отказват

Някои производители все пак са готови да подкрепят инициативата на COP26.

Учените очакват бум на електромобилите през 2020 г.

Резултатите от продажите на електромобили през изминалата година показват, че лидер в тяхната разработка е Китай, а не САЩ, както се оч...

Ford са подписали декларацията, като посочват, че очакват до 40% от световното производство на коли да бъде напълно електрическо до 2030 година.

Daimler, собственик на Mercedes-Benz, коментират, че биха подписали декларацията, но добавят, че техните собствени цели са „дори по-амбициозни”.

Компанията посочва, че подготвя Mercedes да бъде напълно електрически „до края на десетилетието, където пазарните условия позволяват”.

„Общите инвестиции в превозни средства на батерии между 2022 и 2030 година ще достигнат над 40 млрд. евро”, добавят от компанията в изявление.

Очаква се Volvo също да се присъедини към инициативата, след като вече обяви, че иска да продава само напълно електрически коли от 2030 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕС слага край на безплатните пари за по-бедните страни

Природният газ достигна цена, невиждана от месеци

Израелската икономика се сви драстично

Руската икономика: Замръзнал пазар на коли втора ръка и много хакерски атаки

"Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com