Украйна да се възстанови с парите на Русия: Докъде стигна ЕС?

13482
Украйна да се възстанови с парите на Русия: Докъде стигна ЕС?
Снимка: Getty Images

Една от последиците от войната в Украйна е, че печалбата на белгийския депозитар Euroclear за първото полугодие на тази година се увеличи с 1,7 милиарда евро. Euroclear е малко известен, но жизненоважен център на европейската финансова архитектура, разположен в Брюксел и служещ като централен депозитар за всички транзакции с държавни облигации. Списъкът на основните акционери на тази компания включва държавните банки за развитие на Франция и Белгия, както и американската банка Jp Morgan, Лондонската фондова борса и Централната банка на Китай. Това е мястото, където идват паричните потоци от инвестиции, деноминирани в евро и притежавани от Централната банка на Русия, когато падежират облигациите. Но тъй като руските активи са замразени поради европейските санкции, Euroclear не може да превежда средства на Руската централна банка: парите се трупат в Брюксел и платформата реинвестира част от тях безопасно, генерирайки приходи от купони.

В средата на тази година, Euroclear разполагаше със средства от Руската федерация в размер около 200 милиарда евро. Вероятно до декември почти всички замразени резерви на Москва ще бъдат в сметките на депозитара в Брюксел, а купонният доход през 2023 г. ще бъде около 3 милиарда евро. Тази ситуация е безпрецедентна: половината от ликвидните средства, държани от гражданите на една от най-големите икономики в света, бидейки замразени, продължават да осигуряват нови парични потоци.

По-активното управление на фондовете теоретично може да донесе до 10 милиарда евро или повече на година. Именно тези изчисления са в основата на предложението на някои правителства и лидери на европейски страни или страни от Г-7: средствата, получени от реинвестирането на руските резерви, да се използват за покриване на разходите за нанесените от Русия щети на Украйна. В този случай става дума за трансфер в Киев не на парите на Москва - това би било нарушение на международното право - а на средства, получени в резултат на гарантираното управление на парите на Москва от Euroclear. По този начин би било възможно, макар и с риск, да се покрият поне част от парите, от които се нуждае украинският министър на финансите Сергей Марченко (а това са повече от 40 милиарда долара годишно), за да може Украйна да плаща заплати, да покрива основни разходи и да воюва с Русия.

ОЩЕ: ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

В рамките на Г-7 мненията по този въпрос са разделени: европейците не са съгласни с външнополитическия наратив на САЩ и канадското правителство, които настойчиво изискват Брюксел да използва средствата, получени от руски фондове. В Европа също има вътрешно разделение по това предложение. Европейската централна банка води лагера на опозицията, а в редиците на привържениците на използването на средствата в полза на Украйна е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ОЩЕ: Първите милиони на руски олигарх отиват за Украйна - САЩ оторизираха трансфер

Сега накъде?

Последното предложение по този въпрос идва от френското правителство: Париж предлага да се насочат паричните потоци от реинвестирането на руските държавни резерви в доверителен фонд, което предполага използването им в полза на Киев в бъдеще.

Това няма да е лесно да се направи. През лятото президентът на ЕЦБ Кристин Лагард изложи на Шарл Мишел, председателя на Европейския съвет, всички причини за нейното хладно отношение към инициативата. Писмото на Лагард е поверително, така че точното му съдържание не е известно. Президентът на ЕЦБ обаче се страхува от негативните последици от подобен ход, дори и да е законен и представен под формата на данък върху "свръхпечалби" на Euroclear. Според ЕЦБ използването на приходи от руски резерви ще бъде сигнал за други страни, че пазарът на деноминирани в евро ценни книжа е рисков за тях, тъй като европейските власти могат да поставят под контрол вложените средства по политически причини.

Неофициално: ЕЦБ предупреди ЕК да не дава печалби от замразени руски активи на Украйна

Ролята на еврото като световна резервна валута е застрашена и в случай на постепенно изтегляне на големи публични средства от европейски ценни книжа. Със сигурност точно тези оценки накараха правителствата в Рим, Париж и Берлин през последните месеци да се противопоставят на конфискацията и директното използване на руски резерви за финансиране на Киев.

Скорошно проучване на трима икономисти от ЕЦБ показва, че тези страхове не са неоснователни. След замразяването на руските резерви през 2022 г. група държави, политически най-близки до Москва, започнаха да натрупват повече злато в резервите си като алтернатива на еврото и долара.

Наскоро бившият президент на Бразилия Дилма Русеф, президент на Китайската нова банка за развитие, започна да насърчава идеята, че на еврото и долара не може да се вярва в развиващите се страни. Така Европа се озова между два огъня: от една страна, необходимостта да подкрепя Украйна във все по-големите разходи, от друга, страхът да не загуби значението си в международната финансова система, която съюзниците на Русия искат да прекроят в своя полза.

ОЩЕ: Доларът с рекорден дял във финансовите операции на планетата

Автор: Федерико Фубини, за Corriere Della Sera

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com