Великобритания с условие към Русия, за да ѝ върне замразените активи

9440
Великобритания с условие към Русия, за да ѝ върне замразените активи
Снимка: Getty Images

Великобритания вероятно ще държи замразени руските държавни активи известно време след края на войната в Украйна. И със сигурност, докато Москва не се съгласи да изплати компенсация за нанесените щети, потвърдиха британски служители, цитирани от The Guardian.

На срещата на върха на Съвета на Европа миналата седмица беше създаден цифров регистър на щетите за Украйна като първа стъпка към международен компенсационен механизъм за жертвите на руската агресия.

ЕС е блокирал активи на Руската централна банка за над 200 млрд. евро

След началото на войната в Украйна Европейският съюз е блокирал активи на Руската централна банка на стойност над 200 млрд. евро (...

ОЩЕ: България не се включи в регистъра на руските щети в Украйна

Миналия петък външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли настоя, че руските държавни активи ще останат блокирани, докато Русия не се съгласи да плати за щетите, които е причинила в Украйна.

Длъжностни лица твърдят, цитирани от The Guardian, че денонощно се работи, включително с ЕС, по въпроса за възможността за конфискация на руски държавни активи, но все още не е намерено решение. Депутати от партията на торите, Лейбъристката партия и украинското правителство настояват руските държавни активи, държани в Обединеното кралство, които през миналата година бяха оценени на 26 млрд. паунда, да бъдат конфискувани и предадени директно на Украйна за възстановяване.

Все повече обаче се утвърждава алтернативна, по-малко рискова от правна гледна точка стратегия, при която Западът задържа активите, докато Русия не се съгласи да изплати компенсация. Така ще се постигне същата цел - Русия да финансира възстановяването на Украйна, но без да се поема риск от нарушаване на международното право чрез просто изземване на руски активи.

Кипър е замразил руски активи за 1.2 млрд. евро, в предишни данни станала грешка

В Кипър са замразени около 1,2 млрд. евро руски активи, управлявани от регистрирани на местно равнище компании, съгласно наложените сан...

Общото събрание на британския парламент вече прие предложение, с което задължи правителството да представи план за използването на руските държавни активи, но в продължение на месеци то отказваше да се ангажира с ефективна експроприация на активите на Руската централна банка, съхранявани в Обединеното кралство. Имаше опасения, че този ход ще създаде прецедент, който ще парализира международната финансова система и ще доведе до контрамерки срещу Обединеното кралство.

Великобритания не желаеше да се окаже в противоречие с Украйна по този въпрос, но на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик миналата седмица общо 44 държави и ЕС изразиха намерението си да подкрепят нов регистър на щетите със седалище в Хага. Ще бъде създаден и сателитен офис в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com