10 хранителни продукта с таван на цените

6684
10 хранителни продукта с таван на цените

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е постигнал споразумение с търговските вериги Метро и Кауфланд цената на десет основни хранителни продукта, включени в т. нар. социална кошница, да не бъдат увеличавани в идните три месеца, предаде БГНЕС.

Това съобщи самият министър на пресконференция в Министерски съвет.

Десетте продукта, включени в кошницата, са хляб (Добруджа и бял), краве кисело и прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал "Витоша", свинско и пилешко месо (трупно), яйца размер М, десет броя, и стандартни кренвирши. Става въпрос само за български продукти на български производители, заяви Найденов.

Министърът уточни, че цената на тези продукти може да бъде намалявана, но няма да се увеличава в идните три месеца. Споразумението влиза в сила от утре, като министърът очаква до края на деня към него да се присъединят още две големи вериги, без да уточнява кои са те. Найденов заяви, че веригите имат съответни буфери да понесат замразяването на цената на десетте хранителни продукта.

Министърът каза още, че не очаква цената на продуктите да нарасне след изтичането на трите месеца. Той дори се обзаложи, че тя ще намалее. "В момента имаме изключително нервен пазар на пшеницата и царевицата. Надяваме се в тези три месеца пазарът да се успокои. Освен това през зимата има по-голямо потребление на тези продукти.

През лятото нормално потреблението на тези храни е свито, което тласка веригите да увеличават цените. Така че те ще поемат този буфер. Няма да има увеличение на цените, намаление е възможно, защото част от тези продукти са обект на специални промоции, тези промоции ще продължат", заяви Найденов.

Редактор: Яна Баярова

Пъпешите и дините поевтиняват значително

Пъпешите и дините са поевтинели значително през изминалата седмица, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика