31 дни за "Енерго-про" да възрази срещу констативния протокол

18112
31 дни за "Енерго-про" да възрази срещу констативния протокол
Снимка: БГНЕС

На "Енерго-про" е предоставен констативен протокол. Те имат право да изразят в 31 дневен срок възраженията си.

След това контролния орган ДКЕВР трябва да излезе с решение за съставяне на актове или да се отиде към задължителни указания за дружеството. Това са двата варианта - в единият случай с решение на комисията, в другия с постановления за наказание. Коментарът направи председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова по време на заседанието на ресорната комисия в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя предостави информация за извършените проверки на трите дружества за отчитането на електроенергията.

ДКЕВР няма да отнема лиценза на "Енерго Про"

Не е на лице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на "Енерго Про", заради двойните фактури. Това заяви на пресконфер...

"До трите ЕРП-та са изпратени писма с информация за установяване на евентуални нарушения в дейността за разпределение и снабдяване на електрическа енергия. Информацията, която е поискана, включва планови графици, през които се е извършвало отчитането, както и такива за отчитането на тези хора", поясни шефът на ДКЕВР.

За ЧЕЗ графика напълно съвпада с реалния при отчитането на електроенергията и в дружеството е постъпила една жалба. За ЕВН отчитането е по т.нар. ролиращ график, при който значението имат броя на месеците. При "Енерго-про" е установено, че са постъпили 16 броя жалби, които са свързани с периода на отчитане.

"Основното при тях е, че клиентите са били отчетени извънредно, но проблема е с падежа на плащане", заяви Тодорова.

Отнемането на лицензите

Процедурата по отнемане на лицензите на трите електропреносни дружества не е стигнала доникъде. Причината - проверките са приключили, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила пропуски в Закона за енергетиката относно отнемането на лицензите. Изготвен е проект, заедно с юридическия факултет на СУ "Климент Охридски", но той още не е внесен.

ДКЕВР констатира нарушение на Енерго-про

Въпреки че трябваше да бъде взето в понеделник, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение по отношение...

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че след процедурата за отнемане на лиценза старият състав на регулатора е започнал и одити на дейността електроразпределение и не може да се иска отнемане на лицензи на базата на тези нарушения по вече откритата процедура. По отношение на прихващанията проблемът е бил в механизма. "Няма пари, които снабдителите да дължат на НЕК", категорична беше Тодорова.

При предишния председател на ДКЕВР Боян Боев Комисията започна процедурата на база на одитите, които бяха представени през май 2014 година. Тогава беше съобщено, че ЕРП-тата са направили над 3 хил. нарушения. Сега Тодорова заяви, че част от тях не са толкова тежки, че да трябва да бъде отнеман лиценз.

Заради прихваните от ЕРП-та средства, които е трябвало да бъдат платени на НЕК, енергийният регулатор е връчил три наказателни постановления, всяко на стойност от 1 млн. лева. Трите дружества са обжалвали постановленията, като по две от делата - на EVN България и Енерго Про, на първа инстанция в районен съд санкцията е потвърдена и делото се разглежда на втора инстанция пред административен съд. За делото на ЧЕЗ България се чака решение на районния съд, тоест на първа инстанция.

ДКЕВР като обществен орган за защита на обществения интерес не си е свършила работата. Това каза от своя страна съпредседателят на ПГ „Патриотичен фронт” - Валери Симеонов по време на заседанието на парламентарната Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

На него се проведе изслушване и обсъждане на доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за процедурата по отнемане на лицензиите на електроразпределителните предприятия.

ДКЕВР отложи решението си за "Енерго Про"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи решението си за това дали да наложи глоба на електроразпределителното...

„В никой случай ДКЕВР не отговаря на очакванията на хората, както и на обществените си задължения като орган, който трябва да извършва регулативна дейност“, каза Симеонов. Според него всичко, което комисията предлага е в една пожелателна форма и в бъдеще неустановено време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com