38,44% от евросредствата за България до 2022 година са договорени

2086
38,44% от евросредствата за България до 2022 година са договорени
Снимка: Thinkstock

България е договорила 38,44% от европейското финансиране до 2022 година. Това показва справката за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете, предаде БГНЕС. Във финансово изражение това означава, че България е договорила общо 6,8 млрд. лв.

Почти 52% от парите по Оперативна програма “Региони в растеж” вече са договорени. Става въпрос за 1,5 млрд. лв. Договарянето по ОП “Развитие на човешките ресурси” е в размер на 46,22% или близо 1 млрд. лв. 44% от средствата по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” или 1,6 млрд. лв. също вече са разпределени. 41% или 1 млрд. лв. са договорените средства по ОП “Иновации и конкурентоспособност”.

Малина Крумова: Не отчитаме рискове за спиране на нито една европейска програма

За България и Румъния европейските фондове са податливи на по-малко рискове от корупция, коментира вицепремиерът с ресор "Еврофондове" ...

При три от оперативните програми се забелязва значително изоставане – това са ОП “Околна среда”, където са договорени едва 20,9%, ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” с 23,85% и ОП “Добро управление” с договорени едва 21,6%.

На европейска база България се намира в “златната среда” на темпото на договаряне показва справка на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Белгия и Унгария например са договорили над 50% от евросредствата си за програмния период, който приключва окончателно през 2022 година. Преди нас са страни като Португалия, Швеция, Естония, Финландия, Ирландия. Страната ни е на едно ниво с Германия и Дания и много преди Румъния, Чехия, Хърватска и Полша, които са договорили малко над 10 на сто от европейското финансиране.

Към началото на март месец 2017 г. Брюксел е превел на България 1,4 млрд. лв. или 9,3% от европейското финансиране за програмния период. На бенефициентите са разплатени малко над 8% или 1,424 млрд. лв., в което влиза и националното съфинансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика