Актуализацията на бюджета мина на второ четене на ниво комисия

16230
Актуализацията на бюджета мина на второ четене на ниво комисия
Снимка: БГНЕС

Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година, предаде БГНЕС.

Дебатът

Една от основните точки, по които имаше спор, беше тази за приходите. Според БСП, в новата парична рамка трябваше да се заложат повече приходи, като част от парите щели да влязат в хазната по линия на ДДС. Румен Гечев нарече оценката по отношение на приходите в актуализацията "песимистична" и подчерта, че навлизаме в търговски период и почти във всички християнски страни по Коледа се увеличава търговския оборот. Това води до завишение на приходите от ДДС и акцизи, а средства от акцизи идват и от ремонтирания наскоро "Нефтохим". През второто полугодие на 2013 година приходната част е била по-добра с 600 млн. лева, добави Петър Кънев, който нарече предложението разумно и посочи, че то ще позволи около 1% по-нисък дефицит, което ще позволи да се включим в дефицита от 3%, заложен в Маастрихските критерии. Според Кънев депозантите на КТБ щели да изхарчат 5 до 10% от средствата за потребление итова обуславяло възможност границата на дефицита да е 3,3%. Според Менда Стоянова от ГЕРБ обаче това е произволна сметка на Кънев, която не бива да се отчита в актуализацията на бюджета.

Параметрите

С актуализацията на държавния бюджет за 2014 година се предвижда рекорден дефицит в размер на 3,7%. Промените в Закона за държавния бюджет позволяват и изтеглянето на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева. В актуализацията са заложени са по-ниски приходи - с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от Пламен Орешарски, както и близо 280 млн. лева по-високи разходи.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от разходите за персонал. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

Без проблем на второ четене в комисия за бюджета на НЗОК

Актуализацията на бюджета на Здравната каса мина без никакъв проблем на второ четене в Бюджетната комисия на парламента - точно както с...

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването ще получи още 24,2 млн. лева, а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК. 16,4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16,4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство.

Бюджетната комисия не прие и предложението на БСП да се пипат средствата в "Банково управление" на БНБ. По-добре да вземем външен заем, отколкото да рискуваме нещо да се случи с валутния борд, категоричен беше Мартин Димитров.

Отхвърлено бе предложение на БСП да се дадат допълнителни 60 млн. лева на социалното министерство, които да отидат за коледни надбавки за всички пенсионери. Не се прие и предложението на опозицията за залагането на 330 млн. лева по-големи приходи в бюджетната рамка.

Корпоративна търговска банка

Парламентът позволи на Горанов да договаря външен заем

Народното събрание даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета акт...

По отношение на прихващанията по цесиите единодушно беше решено те да не бъдат покривани от Фонда за гарантиране на влоговоете. Прихващанията обаче няма да бъдат обявявани за незаконни. Изплащане по тях ще има само от масата по несъстоятелността на КТБ - т.е. каквото бъде възстановено след продажбата на активите. Целта е да не могат кредитополучатели в КТБ да си нулират заемите чрез закупуване на депозити, които надвишават гарантираните суми.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова даде и конкретен пример, за да изясни какво целят промените. "Ако имаме кредитополучател, който дължи условно 1 млн. лева и се намира в групата на добрите кредити на КТБ, този кредитополучател е възможно да купи влог на вложител в КТБ, който има условно има 1 млн. лева на влог. Този вложител няма как да получи цялата си сума като гарантиран вложител, а само 196 000 лева. Ако той продаде своя влог от 1 млн. лев на кредитополучателя, се извършва цесия, която е правно допустима от закона и никой не я атакува. Оттам нататък въпросният кредитополучател става и вложител на банката и обикновено в тези случаи изисква от квесторите те да извършат прихващане - между неговия кредит и неговия влог, който вече е придобил", обясни Стоянова. Извършването на това прихващане означава, че въпросният кредитополучател ще погаси своя кредит, без реално да плаща пари в масата на несъстоятелността в банката. Ако това се случи и по подобен начин процедират всички добри кредитополучатели, то в масата на несъстоятелността няма да постъпят никакви пари. "Това означава, че всички останали вложители и на първо място Фонда за гарантиране на влоговете, който замества вложителите, след като им плати гарантираните влогове, както и вложителите без цесии, просто няма да вземат нищо", добави Менда Стоянова.

Другата важна промяна е, че депозант, който има няколко влога, няма да може да продава депозитите си на други лица при обявена неплатежоспособност на банка. С това идеята е да се блокират продажбите на депозити от лица, имащи влогове на обща сума от над 100 000 евро, които целят „раздробяване“ и получаване на повече от гарантираните суми. По стар обичай промените влязоха в преходните и заключителните разпоредби и така се гласуваха необходимите промени в закона за кредитните институции и в закона за банковата несъстоятелност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика