X
 
 

Бизнесът се оплака от медиите, че не признавали успехите му

602 0
Бизнесът се оплака от медиите, че не признавали успехите му
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Провокирани от неспоменаването в медиите на имена на фирми и търговски марки от опасения за скрита реклама, бизнес организации и предприемачи апелираха по време на форум в София успехът да бъде изваден от анонимност.

"Проблемът, който се поражда от премълчаването на корпоративните успехи, е многоизмерен – на обществото не се предоставя пълноценна информация, от друга страна се изгражда и утвърждава негативен образ на страната, а съществуващите възможности на български компании остават незабелязани", изтъкна главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара и инициатор на кампанията "Да извадим успеха от анонимност!" д-р Митко Василев.

Директорът на КРИБ първо не се съгласи, после каза "може" за срока от 44 години да стигнем нивото в ЕС

За не повече от 20 години ще догоним средното ниво на ЕС т.е. 70% от доходите на най-слабо развитите в ЕС страни. Това заяви изпълнител...

"Важно е да говорим за успеха на компаниите и заради положителния пример за бъдещи инвеститори в България", подчерта още той и изрази надежда за промяна в регулациите и постигане на по-широка публичност на успехите на българските предприятия и предприемачи.

"Имаме знак от парламентарната комисия по култура и медии, че предстои реконструкция на медийния закон и че някои регулации могат да бъдат променени", съобщи председателят на БСК и медиен предприемач Радосвет Радев. "Регулациите произведоха автоцензура", алармира още Радев и разказа как събеседници в телевизионни интервюта публично се извиняват, ако неволно споменат търговска марка. "Да върнем свободата на журналистите да отразяват успеха", настоя той.

С упрек към медиите, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев повдигна въпросите: "Защо добрите практики са анонимни, а проблемите – назовани поименно?"; "Изобщо черногледството в България официална религия ли е?"; "Успехът вдъхновяващ пример ли е или е повод за завист и обяснение, че е резултат на нагласени обществените поръчки?".

Той е категоричен, че България е далеч над средното равнище по дял на индустрията в брутната добавена стойност. "Първите пера на износа ни са машиностроенето и автомобилостроенето и електротехниката и електрониката", изтъкна Велев, а за обществените поръчки и публичните инвестиции уточни, че са от порядъка на 6 млрд. лв. при 120 млрд. лв. БВП и при около 300 милиарда оборот от продажбите на компаниите, което е около 2% от БВП.

Бизнес климатът в България се срина до дъно от 2016 година

През декември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-неблагоп...

"Но се обяснява всеки успех с нагласени обществени поръчки, което е обида за огромното мнозинство почтени предприемачи, които движат икономиката напред", възрази на медиите и общественото мнение той. "Не всички са маскари. Но ако слушаме новините излиза, че всички са маскари", заключи с огорчение Велев.

Какви са постиженията на бизнеса и кои са най-успешните български продукти, прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители