„Български ВиК холдинг“ ще оздравява ВиК дружествата

6847
„Български ВиК холдинг“ ще оздравява ВиК дружествата
Снимка: ПЦ на МРРБ

Една от първите задачи на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ ЕАД е да подпомогне оздравяването на ВиК дружествата, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лeва. Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев. Той поясни, че целта е да бъдат усвоени успешно безвъзмездните средства от Европейския съюз, за да се подобри услугата за крайните потребители и да се намалят загубите на вода в мрежата.

Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга. Според доклад на Световна банка в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват. Целта е да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост. Илиев даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се извършва проектиране на съоръжението. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани.

Илиян Илиев бе категоричен, че холдингът може да оказва съдействие в логистиката и мениджмънта на всички големи инфраструктурни ВиК проекти. „На никого няма да бъде отказана помощ, защото целта е целият сектор да бъде изведен на високо ниво“, каза той.

Друг важен проблем за отрасъла са несъбраните вземания на ВиК операторите, затова в новия Закон за ВиК са разписани механизми за подобряване на събираемостта. „При електроенергията е лесно да се спре подаването за неплатени сметки, докато ВиК инфраструктурата е под земята. Спирането на водата и пускането й е свързано с много разходи, затова трябват законови промени“, поясни Илиев.

По повод регулирането на сектора той посочи, че КЕВР трябва да бъде разделен на енергиен и воден, за да не се размива отговорността. В момента от приетите бизнес планове нито едно ВиК дружество – независимо дали държавно или общинско, не може да изпълни всички показатели. Очевидно е, че съществува проблем извън ВиК операторите, който е общ за всички и който трябва да бъде решен. И това не може да стане с прехвърляне на отговорности между институциите, добави Илиев.

ВиК дружествата с мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса

Във връзка с въведените разпоредби, заповеди и указания за ограничаване на разпространението на COVID-19, Министерството на регионалнот...

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Компанията няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.

Вижте още:

Николай Нанков: В „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток за ВиК дружествата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика