X
 
 

Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви

1398 1
photo of Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви
Снимка: iStock/Guliver
Въпреки спада на лихвите през изминалата година, цената на потребителските кредити не е станала по-ниска. Данните на БНБ показват около 20% среден спад на лихвените нива на различните по вид кредити през 2017 г. Например за потребителските заеми в левове те са паднали от 8.46% на 8.14%, а в евро - от 5.99% на 4.88%. Това обаче не означава, че банките са подобрили значително условията, при които финансират домакинствата.

"Не трябва да се гледа само лихвата, а годишният процент на разходите (ГПР), който е реалният измерител на цената на кредита", коментира финансовият анализатор на сайта "Моите пари" Десислава Николова пред в. "Сега". В ГПР се включват всички такси и комисиони, които съпътстват обслужването на кредита. Прави впечатление, че за потребителските заеми, теглени в левове, ГПР запазва нивото си през цялата 2017 г. В началото на годината средният процент е 10.47%, докато през ноември дори е малко по-висок - 10.53%.

КЗП: На пазара на бързи кредити не се наблюдават сериозни нарушения

Пазарът на бързи кредити е изчистен сравнително добре от различни некоректни практики, гражданите по-скоро трябва да внимават какво под...

Малко по-добри условия банките предлагат за заемите в евро, където ГПР за една година е спаднал от 6.57% на 5.65%. За пореден път статистиката показва тенденция, която наблюдаваме през последните 2-3 години - банките компенсират намаляването на лихвите с покачване на размера на различни такси - за усвояване, за обслужване на разплащателни сметки или застраховки.

Някои от компаниите предлагат и отлични условия за кредит с лошо цкр - лица с лоша кредитна история.

При ипотечните кредити се забелязва по-отчетливо подобрение на условията. Причината за това са обезпеченията, които се изискват от банките. За една година средната лихва за левови ипотеки е намаляла от 4.37% на 3.79%, а ГПР - от 4.85% на 4.19%. Освен това вече 8 банки предлагат и възможност за фиксиран лихвен процент от 1 до 3 години, като една банка дори има оферта за фиксирана лихва за 10-годишен период. "На фона на непрекъснатите предупреждения, че скоро лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, подобни ипотеки са много атрактивни за потребителите. Тяхното предимство е, че осигуряват комфорт за известен период от време, ако има скок на пазарните индекси, които формират лихвата", коментира Николова. Тези оферти обаче са с по-високи лихви от средните нива, като правилото е, че колкото по-дълъг е периодът на фиксирана лихва, толкова по-висока е тя.

Спестяванията на домакинствата в левове и евро вече не носят печалба, след като за година лихвените проценти са паднали наполовина. Средната лихва, при която през ноември 2017 т. са се сключвали нови депозити, е 0.29%, докато година по-рано нивото е било 0.36%. За старите влогове средните лихвени проценти за една година са паднали от 0.80% на 0.30%. Немалка част от банките обаче предлагат сключване на депозити при лихви от 0.05 и дори 0.01%. И банките, и анализаторите са на мнение, че лихвите по депозитите няма накъде повече да падат и ще се задържат на тези нива и през 2018 г. Тази тенденция се доказва и от замразените им нива от лятото насам.

Печалбата на банките - по-малка от миналата година

Oбщите активи на банковата система се увеличават през ноември с 418 млн. лв. (0.4 процента), като към 30 ноември достигат 95.9 млрд. лв...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Това е така, за да се угояват банкерите, но в замяна нивото на обслужване рязко падна !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално