X
 
 

ЧЕЗ е готова да продаде на индийци, ако нещата с Гинка Върбакова се провалят

4352 2
photo of ЧЕЗ е готова да продаде на индийци, ако нещата с Гинка Върбакова се провалят
Загубата на лиценза на Future Energy за търговия на българския енегиен пазар е повлияла решаващо за избора на "Инерком България" като купувач на българските активи на ЧЕЗ. Това пише в своя обширна статия чешката медия "Лидове новини", която е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Чешкият вестник посочва, че всъщност българо-индийският консорциум, който е наддавал за българския бизнес на ЧЕЗ, е предложил повече пари от фирмата на Гинка Върбакова. В консорциума влизат Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му "Аксис 7", а от индийска – India Power. В началото на декември миналата година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, защото не успя да изпълни договорни задължения. Още преди това обаче имаше слухове, че Future Energy е в битката за българските активи на ЧЕЗ.

Ерменков хем не иска да обижда Борисов, хем не ползва беден речник

Не искам да ги обиждам, но премиерът и финансовият министър се държат като кукли, които някой води и те не знаят накъде вървят. Това за...

Според "Лидове новини" българо-индийският консорциум е подал оферта за активите на ЧЕЗ в България на стойност 355 млн. евро, но изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро по изчисления на ЧЕЗ. "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.

Интересен факт е, че главният преговарящ от страна на ЧЕЗ Томаш Плескач посочи, че ако нещата с "Инерком България" не се получат, тогава вариант номер две е India Power, независимо от липсата на Future Energy.

Припомняме, че в момента Временна анкетна комисия проучва фактите и обстоятелствата около сделката. На челно място остава въпросът с Никола Молчан - чешки гражданин, който е разследван за три убийства, включително едно в България и който има връзка към приближена до Върбакова бизнес дама - Мая Христова, която чрез своя фирма попадна в полезрението на ГДБОП за пране на пари, а от Христова има връзка към премиера Бойко Борисов. По този въпрос прокуратурата засега проучва и няма никакъв конкретен коментар.

Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всичко, за да защити националните интереси

Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това. Това каза министъ...

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Допълнение с примери 2 Допълнение с примери преди 5 месеца Профил на трол?
    ЧЕЗ е готова да продаде на индийци, както беше направено с МК Кремиковци преди окончателното му разрушаване, ако нещата с Гинка Върбакова се провалят
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    До сега родата на "Индия Поуер" приватизираше ЧЕЗ на части: кабел по кабел, джелезо по джелезо, бакър по бакър! Сега че го гепнат целото на веднъж! И после "вторините суровини" на БОКо ще гушнат най-големия дел от сделката! Кланът на сомовитския влашки циганин Яшар Замфиркьо - Тодор Живков (Тато) и делиорманския мангасар Пънчо Кубъдънъ ще применува ЧЕЗ в "Со керез со булга виж още ›› рес"!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Проучване: Правителството изживява най-к...

Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието в институциите продължава да се руши, за първи път не...