Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков

3263
Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков
Снимка: БГНЕС

Имам информация, че досъдебно производство по отношение на Славчо Върбаков, е било прекратено. Така е счел наблюдаващият прокурор. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров уточни, че Софийска градска прокуратура е разследвала това досъдебно производство. „Производството срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен акт, който е внесен в Специализираната прокуратура, но не и към Славчо Върбаков“, допълни главният прокурор.

Цацаров не е чувал за обвиняемия за убийство Никола Молчан - връзката между Върбакова и ЧЕЗ

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не знае за лицето Никола Молчан, разследвано за три убийства и част от делегацията на "Инерко...

„Пак повтарям, че спрямо лицата Гинка и Славчо Върбакови към този момент не се водят, каквито и да е преписки и досъдебни производства, това касае и дружеството“, посочи Цацаров.

Той уточни, че ако народните представители поискат информация за свързаните дружества, тя ще им бъде предоставена.

Цацаров коментира, че сделката за ЧЕЗ е между частно-правни субекти и не е предмет на проверка от страната на прокуратурата.

„Преценка дали сделката е законна може да се извършва от нас само ако са налице данни за престъпление. В противен случай всичко друго е намеса в търговски отношения между частно-правни субекти“, подчерта още по темата главният прокурор.

Не се водят досъдебни производства срещу Върбакова и фирмата ѝ, обяви Цацаров

Към момента няма досъдебни производства, няма и преписки, които да се водят срещу Гинка Върбакова и Славчо Върбаков. Няма и такива, кои...

От друга страна той съобщи, че по повод изказване на прокурор Недялка Попова от Пазарджик, в което заявява, че „когато мюсюлманите у нас станат 30% държавата ще е застрашена“, е започнала проверка. „Започнала е проверка, възложена е на Инспектората на Прокуратурата. В рамките на проверката при всички случаи ще се изслуша и становището на прокурор Попова. Прокурор Недялка Попова направи изявление, в което разграничи гражданите на християни и мюсюлмани, а не на християни и мюсюлмани, чиято дейност е била предмет на разследване и сега е предмет на наказателно преследване по наказателните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор“, коментира Цацаров. Той коментира още, че по един много недопустим начин тя е противопоставила българските граждани.

Не на последно място Цацаров отговори и на въпрос относно това дали наблюдаващият прокурор е взел решение по турския доклад за контрабандата, в който беше замесено името на „Булгартабак“.

„Наблюдаващият прокурор е отказал да образува досъдебно производство. Няма данни за престъпление. По проверката, правена по темата „Булгартабак“ са изискани данни от всички български ведомства. В центъра на всичко е доклад, представен и изпратен на главния прокурор от министъра на вътрешните работи на турски служби, част от турското МВР“, обясни Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че от турското МВР са обяснили, че докладът има аналитичен характер и е предназначен за целите на превенция на контрабандата. „Бил е представен пред „Интерпол“. Действията на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без да се твърди, че производител е „Булгартабак“ или са резултат на нелегално производство. Въз основа на доклада в Турция не са предприети, каквито и да е наказателни производства. Няма действия по разследване и наказателно преследване“, допълни главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com