Вестникът на чешкия премиер наблегна на тъмна част от сделката за ЧЕЗ, за която парламентът ни още мълчи

14882
Вестникът на чешкия премиер наблегна на тъмна част от сделката за ЧЕЗ, за която парламентът ни още мълчи
Снимка: БГНЕС

Името на чешкия гражданин Никола Молчан, което се оказа ключова връзка в сделката за ЧЕЗ, вече грейна и във вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш – "Лидове новини". Това стана след като на два пъти Actualno.com зададе въпроси на участващите във Временната анкетна комисия за ЧЕЗ депутати относно Молчан, но досега, вече два пъти, отговорите са уклончиви. И председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП), и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ), и депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров (ГЕРБ) не казаха нищо, като само Бойчев уточни преди второто заседание на комисията за ЧЕЗ, че очаква "тези, които ще изслушваме, да кажат". На това закрито заседание присъстваха зам.-председателите на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване".

За Молчан се разбра, че е присъствал като преводач от страна на "Инерком България" при последните засега разговори в Прага с ръководството на ЧЕЗ. Това е човек, разследван за три убийства – две в Чехия и едно в България, без обаче да се стига до съд и присъда. Още през 1998 година Молчан е заподозрян, че е убил тогавашната си приятелка – българка, а през 2003 година е убил баща си. Случаят в България касае убийството на съдружника на Молчан Либор Мировски. Мировски е намерен с 4 куршума в гърба на място, намиращо се между софийските села Бистрица и Железница, а обстоятелствата около ролята на Молчан си остават много подозрителни – например това, че българската и чешката полиция са разследвали дали той нарочно не е пратил мобилния телефон на Мировски с куриерска пратка в Чехия, за да изглежда сякаш съдружникът му е напуснал България.

Депутатите ще искат от Борисов да обясни как държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ

Временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати покана до премиера Бойко Борисов да бъде изслушан на заседание другия втор...

"Г-н Молчан не беше част от официалния преговарящ екип на "Инерком България". Когато данни за него се появиха в българските медии, проучихме кой е той. Г-н Молчан придружаваше хората от "Инерком България" като техен преводач", потвърди говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова пред "Лидове новини", визирайки седмицата на разговори, в която се обсъждаше евентуално влизане на българската държава в сделката.

Чешката медия посочва изрично, че има снимка на Молчан и на Мая Христова. Според българския сайт за разследваща журналистика "Биволъ" Молчан е финансов директор в регистрираната от Христова фирма MM Global s.r.o. А тази фирма е регистрирана в Прага на 21 септември, 2017 година – точно преди да почнат преговорите между ЧЕЗ и "Инерком България". Христова е собственик и на фирмата „ММ Груп”, която се намира в същата сграда на Околовръстно шосе 3, в която е и офисът на "Инерком България", посочва "Лидове новини". Чешкото издание посочва и, че е имало подозрения за пране на пари през "ММ Груп" и съответно претърсване на офиси на фирмата от ГДБОП. А с името на Христова се спекулираше и при отвличането на Адриан Златков, син на на собственика на "Совавто" и конкурент на Мая Христова – Тони Златков. По този случай се намеси лично премиерът Бойко Борисов.

Връзката "Христова"

"Биволъ" припомня, че Христова е бизнес партньор с Петър Лашов (Лашов присъства при откриването на офиса на „ММ Груп” през 2006 година, което личи от тази снимка), който е сочен за наследник на застреляния шеф на „ВИС-2” Георги Илиев (има информация, че Лашов е бил в непосредствена близост до Илиев, когато той е прострелян смъртоносно в "Буда бар") и чието име се появи в аферата "Яневагейт". Фирмата "Пи Ел БГ", която е на Лашов се явява инвеститор в сграда, построена на Беловодски път 79, върху парцел притежаван от фирмата "ММ Дивелопмънт". След като построява сградата, "Пи Ел Бг" продава на "ММ Дивелопмънт" 5 апартамента и 11 паркоместа в нея за малко над 1 млн. лв. „ММ Дивелопмънт“ е съсобственост на Мая Христова и нейният син Марин Христов.

Дончев: Рано е да се каже дали държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ

"Все още е рано да се каже дали държавата ще участва в сделката. Истината е, че в една подобна ситуация механизмите на държавата да реа...

Колкото до ситуацията с "Яневагейт", в един от разпространените записи на разговор между съдия Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки излиза точно името на Лашов – като човек, който редовно ходи да играе белот в Банкя с премиера Бойко Борисов. А Янева, Мондешки и Румяна Ченалова говорят и за жена на име Мая, към която Борисов имал "положително отношение". Въпросът е дали става въпрос за Мая Христова и в какво точно се измерва "положителното отношение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика