Дали надзорът на ЕЦБ ще намали печалбата на банките ни - трудно е да се прецени

1463
Дали надзорът на ЕЦБ ще намали печалбата на банките ни - трудно е да се прецени
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще протестираме, ако не влезем в еврозоната – да вляза в стилистиката на премиера. Това каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов, визирайки подмятане на министър-председателя Бойко Борисов, че очаквал протести от банкери заради влизането във валутния съюз на ЕС – заради страх от по-строги регулации.

Стрес тестове ще се провеждат всяка година, трябва да свикнем, каза още Андронов във връзка с промяната на ситуацията при влизане в еврозоната.

Горанов вижда еврото като добри възможности, не очаква скоро по-високи лихви по кредитите

Еврото не е "сребърен куршум", то няма да реши всички структурни проблеми на българската икономика, но опитът на всички държави показва...

Андронов подчерта, че влизането в еврозоната ще осигури "двоен надзор" над банките – БНБ и ЕЦБ. ЕЦБ се утвърждава като доста по-строг надзорник от националните надзори, подчерта той. На въпрос на Нова телевизия дали по-строгият контрол ще доведе до намаляване на печалбата на банките, отговорът беше: "Трудно е да се прецени". Андронов не пропусна да каже и, че през 2018 година са отделени много средства за изчистване на лоши кредити, но нивото е около 7% т.е. двойно по-голямо от това в еврозоната.

Много грешна представа е, че таксите са основна причина за увеличената банкова печалба (1,79 млрд. лева), заяви Андронов. Той ги определи като "няколко десетки милиона" спрямо 2018 година и уточни, че печалбата е около 400 млн. лева повече спрямо 2017 година, а големият плюс бил намаляването на лошите кредити.

Попитан дали влизането в еврозоната значи промяна на таксите, Андронов отговори, че ЕС води политика на ограничаване на такси и няма значение дали ще влезем в еврозоната или не, щом сме вече в ЕС.

Що се отнася до това ще има ли увеличение на лихвите по кредитите, Андронов цитира председателя на ЕЦБ Марио Драги и думите му, че ще трябва още време да се прецени дали и кога ще има увеличение на лихвените проценти за отпускане на заеми от ЕЦБ към търговските банки. Преценка ще има най-рано през лятото на 2019 година, а даже и към края на годината, обобщи българският банкер. Той добави и, че БНБ препоръчва ограничаване на отпускането на кредитите и това е разумно, защото растежът на отпускане е по-голям от растежа на доходите. Нека гражданите внимават – ниските лихви няма да останат вечно, нека сметките се правят с повече резерв, не се увличайте от големия оптимизъм, предупреди Андронов.

Домбровскис: Сътрудничеството с България по пътя към еврото тече много гладко

Радвам се да кажа, че дотук сътрудничеството с България и българските власти тече много гладко и всичко се движи по план. Това каза Вал...

Надали идва нещо, което ще е катастрофално, но може да е във вид на забавяне на растежа, на някаква умерена рецесия, на стагнация. Да чакаме някаква катастрофа на всяка цена не бих се съгласил, заяви и оттеглящият се от поста на главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян пред БНТ. Според него "няма начин" да се повтори кризата от 2008 година. Никакъв паралел с 2008 година, освен че икономиката се забавя, съгласи се задочно и Андронов.

Награди

По въпроса кой става "Банкер на годината" и "Мистър Икономика" заради опита "Цветан Василев", Андронов коментира, че етикетите на една или друга награда не трябва да се считат за гаранция на каквото и да е. Ние вярваме на числата, на това в трудна ситуация как може да бъде подкрепен даден бизнес, е тезата на банкера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com